Владимир Табашевић

Љубитељи писане речи имали су прилику да са упознају са делом „Заблуда Светог Себастијана“ које је пре пар недеља понело лаксаву тутулу „НИНОВА НАГРАДА“ и њеним аутором Владимиром Табашевићем. Наиме,  Народна библиотека „Илија М. Петровић“ Пожаревац приредила је у среду промоцију, по одлуци  НИН-овог жирија, најбољег романа на српском језику објављеног 2018. године. Уз аутора, о награђеној књизи говорила је и Тамара Крстић, књижевна критичарка и чланица жирија.

По речима Табашевиће, једна од нити романа које се држао је да млади његове генерације, као да су закључани у историјском тренутку деведесетих из кога не могу да изађу, и поред тога што је он давно прошао, али се све време актуелизује и потенцира.  Друга нит романа, је да су неки људи све изгубили и да имају само сећање на то време.  У роману постоји принуда на сећање, принуда на рециклирање сећања и принуда на сећање на ствари које се можда и нису десиле, али нам некаква актуелна околност налаже да баш то измислимо као тренутак од кога је све почело.

Како је овом приликом истакла Тамара Крстић,  уз збирке поезије, ово је трећи Табашевићев роман, у коме се враћа сопственом изразу који је понудио у књизи „Тихо тече Мисисипи“, али и темама – ратној трауми, односу с мајком, самоћама – обај пут као сазрели писац који влада језиком и причом без приче. Атмосфером и сложеним мотивима, потупно се предаје конролисаном језичком делиријуму. Табашевић мења перспективе и технике, да би језичке крхотине из првог дела текста у другом делу прикупио у слагалицу-причу која ће нам, на крају, уместо излаза понудити улаз у нови језички и егзистенцијални лавиринт.

Роман „Заблуда Светог Себастијана“ ВладимираТабашевића објавила је издавачка кућа „Лагуна“ из Београда.

В.В.

Фото: НБ „Илија М.Петровић“

Share.

Comments are closed.

Skip to content