2017-03-30T21:02:19+02:00 30. марта, 2017. 21:02 |

Библиотеке на интернету

1Библиотека „Србољуб Митић“ Мало Црниће је једна од мањих библиотека у Србији, ако се посматра са аспекта простора у коме је смештен фонд библиотеке, стручних кадрова и територијалне површине Oпштине, која се сврстава у ред неразвијених. Међутим, по резултатима рада, учешћима на бројним семинарима, објављивању стручних радова, дигитализацији библиотечке грађе и презентацији рада преко сајта www.bsmms.rs, ова библиотека завређује велику пажњу. Као добитник признања „WEB Библиотека 2015.“ учествовала је недавно и на семиминару „Дани библиотека на интернету“ у Чајетини на Златибору. Представљале су је Данијела Божичковић Радуловић, директорка и Зорка Стојановић.

            Реч је о дводневном семинару на коме је о значају присутности библиотека на интернету говорио Мирко Марковић, библиотекар, књижевник, новинар, председник Интернет клуба Љиг и аутор бројних сајтова,  а о теми „Интернет-библиотекама“ – проф. др Жељко Вучковић, док је актуелно стање присутности библиотека на е-платформама у региону представио Драган Роквић. Вукосав Средојевић дао је информатичке аспекте ове приче, а Станиша Јошић, реалне могућности ИТ логистике. На семинару су додељене и награде за WEB библиотеку 2017, (Библиотеци „Вук Караџић“ из Пријепоља) и признања- Велика плакета захвалности и Прва плакета за андроид библиотеку.

У утврђивању смерница за даљи рад библиотекарске мреже, учествовали су  библиотекари из Суботице, Сомбора, Инђије, Београда, Лазаревца, Пожаревца, Малог Црнића, Јагодине, Ваљева, Ужица, Чајетине, Нове Вароши и Пријепоља.

           Ово окупљање библиотекара утолико је значајније што представља почетак рада првог Библио инфо клауда, који ће од 1. маја ове године бити доступан на интернет адреси www.biblioteke.rs.

З. С.