2021-04-25T10:13:24+02:00 25. априла, 2021. 08:49 |

Бисер књижевности човека из народа

Пред љубитељима писане речи недавно се нашла књига под називом „Путовање које траје“. Куриозитет дела кога чини четрдесетак истинитих прича је да се као аутор потписује протојереј-ставрофор Драган Дешић, парох барачки, који се пред крај свештеничке каријере одлучио да међу корице књиге сврста сећања, анегдоте али и веома озбиљна дешавања која је у сећању сакупљао четири деценије.Дешић није професионални књижевни, није чак ни књижевник, али наког читања његове књиге у души остаје дубог траг какав засигурно један број писаца никада неће оставити: искреност приповедања, једноставност написаног и слика наших нарави која, била духовита или трагична–упућује дубоке поруке, опомене и искушења на које у животу наилазимо.

Од Бога дариван талентом, аутор нас најпре води кроз сопствени животни пут и опредељење да свој пут професионално посвети Православљу, све до цртица из живота парохијана чију окосницу чине свакодневица, нарав и традиција. Свестан да се све што је записао у књизи негде и некада у историји већ догодило, и да су далеко умнији слична дешавања давно забележили, Дешић нас својим пером вешто води кроз догађаје који су му се посебно урезали у сећање, свесно или несвесно наводећи читаоца да се од срца насмеје над комичним или пусти сузу над трагичним детаљима који чине мозаик од искона зван  живот и свакодневица човека. Низајући своје реченице кроз призму Љубави Вере и Наде, Драган Дешић кроз поједине сегменте наших нарави и навика шаље јаку поруку да чак и најбоља намера у неким случајевима може да унесе немир у душу.

Аутор књиге, протојереј ставрофор Драган Дешић је на парохију која обухвата села Баре, Касидол и Берање дошао 1.марта 1980. године и ускоро га очекује заслужена пензија. Са поносом вели: „Хвала Богу што сам се овде нашао. То говори о народу парохији али и мени као свештенику!“.

Највећу подршку има од супруге Мирјане, која му је десна рука у духовном и службеном смислу. Дешићи су родитељи двеју кћери–Марије удате Лукић и Ане удате Марковски које су им подариле богато потомство. 

Искреност и благост којом одише књига „Путовање које траје“ може се сврстати међу бисере ствараштва „људи из народа“ који својим искуством трасирају пут којим сви идемо и на коме сами морамо  наћи начин проласка.

Влада Винкић