Бисерка Јаковљевић је матуранткиња природно – математичког смера Пожаревачке гимназије. Себе би описала као креативну и радозналу особу која је пуна енергије. Веома је причљива, дружељубива и увек спремна за дискусију и решавање проблема. Уме да изненади својим оригиналним и креативним идејама. Комуникативна је и вешта у говорењу, нарочито када заступа своје ставове. Самоувереност, мудрост и упорност њени су главни савезници када жели да оствари неки циљ.  

Омиљени предмети током четворогодишњег школовања у гимназији били су јој сви они који су везани за уметност: ликовна култура, српски језик и књижевност и музичка кулутра. Била је члан ликовне секције. Осликала је школски зид Ван Гоговим „Звезданим небом“, као и сценографије за потребе драмске секције. Имала је самосталну изложбу у школи и у Галерији савремене уметности у Пожаревцу.  Правила је и дигиталне постере за секцију роботике, чији је члан и сама била. Учествовала је и у пројекту „Најјаче против насиља“ и том приликом њен рад је награђен и налази се у њиховом календару. У другој години гимназије учествовала је на Републичком такмичењу из ликовне културе, на којем је њен портрет Салвадора Далија ушао у ужи избор најбољих радова и био представљен на наградној изложби. 

        Награђени цртеж на републичком такмичењу

 

Професорка ликовне културе Катарина Вукашиновић рекла је о Бисерки Јаковљевић: 

-Биса је за време школовања у Пожаревачкој гимназији показала изузетно интересовање за цртање, сликање и историју уметности. Имала сам част да јој предајем прве две године ликовну културу, али и након тога наша сарадња не престаје. Учесник је многобројних ликовних конкурса и готово свих ваннаставних активности из области ликовног стваралаштва. Издвојила бих учешће на Републичкој смотри 2019. године и изложбу „Светлост светосавља“ у Галерији савремене уметности у Пожаревцу. Њен таленат и посвећеност су неспорни, ликовну проблематику решава са лакоћом и у једном даху. Веома је отворена и радо прихвата сугестије, што је резултовало брзим напретком. Поред званичних учешћа на изложбама истакла бих значај оних свакодневних радости Бисиних искрадања са часова како би се осликало Ван Гогово „Звездано небо“ или ушуњавање у школски атеље, у којем бих тек сутрадан, по новом цртежу по Микеланђеловом делу, видела да је она долазила. Велика је част учествовати у развоју овако суптилне уметнице. Коју год струку буде градила, верујем да те радознале очи неће мировати, да ће је уметничка нит и креације пратити на широким животном путевима.

Поред уметничких предмета воли и логику и логичко закључивање па су јој математика, физика, астронимија и информатика још једна љубав. Волела би да се они у редовним школама појаве као изборни предмети све четири године. Себе види као успешног студента на смеру ,,Анимација у инжерњеству”, на Факултету техничких наука у Новом Саду и нада се  ће тамо пронаћи себе и да ће са уживањем учити о стварима које је занимају.

Воли да црта на папиру, дигитално, на платну или по гардероби. Ужива у читању, слушању музике, гледању серија и филмова. Највише воли научну фантастику, хороре и психолошке трилере, а недавно је почела да чита стрипове (манге) и популарну психологију као жанр. Од часописа су јој најзинимљивији „Национална географија“ и  „Политикин забавник“. Своје способности највише воли да користи практично. У последње време се бави цртањем по гардероби, осликава разне украсне предмете, зидове, па чак и хаубе на аутомобилима. Јутјуб користи да гледа различита предавања са факултета или интервијуе познатих научника и уметника. Поред тога, често посећује Насин сајт, где открива нова сазнања у вези са астрономијом и астрофизиком.

Професорка енглеског језика и Бисин одељењски старешина Наташа Берић каже: 

-Бисерка Јаковљевић се бави ликовном уметношћу од раног узраста. Међутим, за разлику од стереотипског уметника какве обично замишљамо или какав је заиста био на пример Ван Гог, Биса има сјајне вештине комуникације, писменог и усменог изражавања и веома разнолика интересовања. Осим што слика и црта, интересује је српски језик и  књижевност, астрономија и свемирска истраживања и одлично говори енглески. Њена ведрина и осмех освајају на први поглед, а одмереност и уравнетеженост говоре о високој зрелсоти за њене године. Веома је ангажована у свим активностима у школи и спремна свима да помогне. Са њом је било задовољство сарађивати и помало завидим будућим професорима и предавачима који ће са њом радити.

Члан је градске библиотеке и ове године добила је Светосавску награду за највише прочитаних књига у протеклој години.

Таленат је нешто са чиме се дете роди, али уколико се тај таленат не развија, уколико се не ради на њему, он често остаје незапажен. Таленат је као семе које ће се развити у прелепу и раскошну биљку ако има плодно тло и енергију која ће га подстицати. То плодно тлo Бисерка је нашла у својој породици и својој школи, Пожаревачкој гимназији, речи су Бисеркине мајке, Виолете Јаковљевић.

Марија Костић, школски педагог

Share.

Comments are closed.

Skip to content