Бистричке воденице нашле су се на листи 7 најугроженијих споменика и локалитета наслеђа у Европи за 2023. годину. Избор је направљен на основу изузетног значаја наслеђа и културне вредности сваке од локација, као и угрожености са којом се данас суочавају.

 Кључни критеријум за избор био је ниво ангажовања локалних заједница и посвећеност јавних и приватних актера спасавању ових локација. Други критеријум избора био је потенцијал ових локација да делују као катализатор за одрживи друштвено-економски развој.

Одабраних седам локација добиће по 10.000 евра по локацији за помоћ у имплементацији договорених активности која ће допримети спашавању угрожених локалитета.

Бистричке воденице су јединствени комплекс млинова за млевење жита и ваљање сукна, настао у периоду између 19. и средине 20. века, лоциране у селу Бистрица, дуж реке Бистрице у Источној Србији. Архитектура воденица представља традиционалне каракеристике балканских руралних структура, а то су мале и дрвене конструкције.

Село Бистрица, још од првог помињања у 14. веку, негује традиционални начин живљења и бављења овом делатношћу, све до индустријске револуције, када се овакав вид производње замењује савременијим. Разумевање оваквог агрикултурног начина живота и његове хармоније са природом је важно оруђе, како за очување европске баштине, тако и за актуелну борбу против климатских промена.

Данас су воденице под претњом уништења услед дуготрајног напуштања и изложености временским условима.

Локална заједница је уз подршку  општинског Завичајног музеја и „Удружења воденичара и помељара“ из Бистрице, а у сарадњи са Туристичком организацијом општине Петровац на Млави, кандидовала овај локалитет за Програм “7  Најугроженијих”  2023. године, уз подршку Еуропа Ностра Сербиа.

Главни циљ номинације је рехабилитација комплекса воденица и увршћавање у план одрживог туризма Етно села Бистрица. Очекивања су усмерена и на креирање нових радних места која би била од великог значаја за локалну заједницу.

Листа најугроженијих објављена је данас од стране Europa Nostra, Европског гласа цивилног друштва посвећеног културном и природном наслеђу и European Investment Bank Institute.

Позив за номинације Програма 7 најугроженијих за 2024. годину биће отворен у мају 2023.

Share.

Comments are closed.

Skip to content