Спортско удружење KПЗ 012, Забела,  је самостална организација, са статусом удружења грађана, основана ради обављања спортских активности. Обухвата аикидо, атлетику, бициклизам, дизање тегова, кошарку, баскет 3×3, фудбал, стони тенис, пикадо, одбојку, стрељаштво, стреличарство, практично стрељаштво, шах, пливање, планинарење, риболов, надвлачења конопца и кинологију.

Суштина и циљ спортског удружења јесте да омогући оптималне услове члановима да кроз разноврсне спортско-рекреативне садржаје задовоље своју био-психо-социолошку потребу за кретањем и игром, садржајније и креативније провођење слободног времена. Истовремено чува и унапређује здравље, одржава виталност, животни и радни оптимизам, опште физичке и радне способности, отклања превремену појаву старења и продужава активни радни век и креативност до дубоке старости.

С обзиром да је колектив КПЗ „Забела“ један од бројнијих колектива у Пожаревцу постоје различита интересовања у различитим областима, а спортско удружење има за циљ да уједини и под исти кров стави све области спорта. У овом колективу постоје врхунски спортисти, а у спортском удружењу има места за све, чланови не морају бити радници КПЗ-а, већ и остали грађани. 

-Забела поседује комплекс терена са базеном у чијој је близини реновирани ресторан „Препород“. Уз помоћ националних, окружних, Градског савеза, локалне самоуправе, министарстава може се направити комлекс који ће красити окружење.  Пример за колико кратко време можемо постићи зацртане резултате је  ресторан „Препород“ који сада ради одлично, а и сами знате како је то изгледало пре само 2-3 године, каже потпредседник Удружења Јанко Станишић и додаје:

-Сређивањем просторија спортског рекреативног центра, добићемо свлачионице, простор за тренинге, вежбе, едукације, семинаре и састанке. Сређивањем објекта можемо бити интересантни и осталим удружењима, клубовима и организацијама који би могли користити наше услуге и тиме поспешити рад Удружења.

-У плану је реновирање објеката и терена, као и реализација изложбе паса 2. септембра, у склопу Љубичевских коњичких игара, а  под покровитељством Туристичке организације Пожаревца. Истог месеца организаоваће се и први шаховски турнир за Управу за извршење кривичних санкција. Планирано је и учествовање свих секција у лигама на територији града и округа, најављују из Спортског удружења КПЗ 012.  

-Сви ми запослени у Управи за извршење кривичних санкција знамо да нам је један од основних циљева ресоцијализација. Па с тим у вези могућности да лица лишена слободе укључимо у програм такмичења значи да добро обављамо посао за који смо плаћени и да смо успешни у раду. Препознавање успешности у нашим областима рада су и те како важни за ова лица, за друштво у које се враћају након издржавања казне, а затим и за структуре које нас надгледају и контролишу. Надам се да ће се свако у нечему пронаћи и да ће своје време ван радног времена искористити на најбољи могући начин, а то су спорт и рекреација, истиче  Станишић. 

План удружења је да у 2023. години формира све делове удружења и оформи секције великог и малог фудбала, шаха, стоног тениса, баскета, односно кошарке, алпинизма и планинарења, риболова, стрељаштва, кинологије и атлетике. Када је реч о фудбалу планира се регистрација фудбалског клуба Борац-Забела и отпочињање такмичења у календарској години 2023/24.  

Share.

Comments are closed.

Skip to content