Богдан Јовановић је матурант Пожаревачке гимназије на природно-математичком смеру. О себи не говори много јер га пре свега одликује скромност. У питању је младић кога најбоље описују особине попут племенитости, радозналости и саосећајности. Есенција његових интересовања је у људима и њиховом стваралаштву. Математика и техника су такође области које су Богдану занимљиве за истраживање. Чита, размишља о прочитаном, а након тога дели научено са другима који су заинтересовани да чују. Посебно лако и брзо учи све што му омогућава да искаже своју креативност и аналитичност. Филозофија и математика су предмети који су најприближнији његовим интересовањима. Током гимназијских дана Богдан је ишао на филозофску секцију. Учествовао је на Срспкој филозофској олимпијади и освојио четврто место у писању филозофског есеја на енглеском језику.

Роберт Стојиловић, професор филозофије, рекао је о Богдану: „Богдан Јовановић спада у групу ретких ученика који подједнако добро разумеју садржаје како природних, тако и друштвених наука. У есејима које је Богдан писао током Филозофске олимпијаде може се видети ток врло дубоког и језгровитог мишљења, а поједине реченице су богате садржајем у тој мери да, правилно схваћене, могу човека изнова приближити реалности живота до чијег је смисла у филозофији стало. Зато се током разговора са Богданом мора бити пажљив јер би се основно значење, а често и вишезначност његових реченица, могли пропустити. У својим младим годинама Богдан Јовановић већ је постао свестан могућности својих мисаоних перспектива и њиховог односа према животу, што се једино може назвати изворном мудрошћу.”

Богдан се такмичио и из програмирања па је ове године, као матурант, освојио прво место на Окружном такмичењу и учествовао на Републичком такмичењу. Такође, био је део школског тима на такмичењу из географије „Map my Year/Geochallenge“  где се бавио креирањем интерактивних мапа.

Зоран Глигоријевић, професор математике, рекао је о Богдану: „Богдан Јовановић  je ученик са посебним интересовањем за рачунарство и  информатику.  У раду  је  посвећен, темељан, систематичан, упоран, стрпљив и изузетно одговоран. Плени одмереношћу, васпитањем и поштовањем према наставницима и школи коју похађа.  Из године у годину напредује и подиже своје компетенције на све виши ниво.  Карактерише га широк спектар интересовања и изузетна општа култура и информисаност, по чему се издваја од већине ученика из своје генерације. Мотивисаност за  стицање знања и стално напредовање су гаранција Богдановог успеха како током студирања, тако и током радног века.“

У слободно време Богдан се примарно бави истраживањем, док се остале активности попут играња шаха, видео игрица, читања и дружења смењују. Воли да чита класике и филозофска дела, али воли и разноврсност, тако да шансу пружа и другим жанровима. Недавно је почео да свира гитару и да црта и тиме испуњава своје време. Сматра се почетником у ове две области па их још увек не сврстава у своје хобије. Нада се да ће му наредни период бити врло активан и да ће на то усмерити сву своју енергију.

Звездана и Зоран, Богданови родитељи, рекли су да се њихов син озбиљније заинтересовао за разлиличте области у периоду када је кренуо у гимназију. Описују га као сталоженог и захвалног када су у питању нови изазови и похвале. Подржавају га, разумеју, разговарају и размењују идеје са њим. Верују да ће у периоду који му предстоји остати одговоран и надахнут у истраживању области које га интересују.

Марија Костић, педагог школе

Share.

Comments are closed.

Skip to content