2019-12-28T19:21:35+01:00 28. децембра, 2019. 19:19 |

Бојан Илић: Равномеран развој градских и сеоских насеља

Jeдна од важних активности пред којом ће се наћи локалне самоуправе у наредној години биће спровођење избора за нове општинске, односно градске органе. Биће то прилика да своје мишљење о досадашњем функционисању актуелних локалних власти  дају сами грађани који ће истовремено својим гласовима изабрати оне који ће о њиховом стандарду и развоју бринути у наредном мандату.

ИНТЕРЕС ГРАЂАНА НА ПРВОМ МЕСТУ

             Оцењујући рад локалног парламента у претходне три и по године, укључујући и годину на измаку, председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић у разговору за новогодишњи број „Реч народa“, истакао је да је основно опредељење Скупштине било да доноси одлуке у интересу грађана и равномерног развоја свих насеља, и градских, и сеоских.

            -Одржали смо више од 30 седница, које су биле врло конструктивне и на којима се о важним темама у надлежности Скупштине дискутовало на примерен начин. Није било лоших искустава или удаљавања одборника са седнице. С тога бих рад одборника владајуће већине и опозиције овог скупштинског сазива, оценио коректним. Одлуке које смо доносили тицале су се свих сегмената нашег друштва, рекао је Илић.

            Кад је реч о привредном и економском развоју, обавеза Скупштине града била је да привредним субјектима обезбеди повољан привредни амбијент, односно услове за успешно пословање. У тој намери Скупштина је донела Програм локалног економског развоја, затим Стратегију одрживог развоја града Пожаревца од 2017 – 2022. године, као и Одлуку којом је дефинисала погодности за инвеститоре, за директне инвестиције.

Актуелни скупштински сазив на чијем је челу Илић заслужан је и за усвајање докумената од важности за урбанистички развој локалне самоуправе. Поменућемо Одлуку о одређивању максималне спратности објеката у поступку легализације, што је за крајњи циљ имало повећање броја легализованих објеката на територији Града Пожаревца. Усвојен је и План генералне регулације 2, а очекивања су да се ускоро донесу и остали планови генералне регулације.

-Локални парламент је на једној од седница усвојио и Одлуку о преносу парцеле из јавне својине Града у јавну својину Републике Србије. Реч је о земљишту на коме ће се градити трафостаница чије ће бенефите у виду стабилнијег и бољег снабдевања електричном енергијом, осетити како грађани Пожаревца, тако и привреда. Осим тога, као кровни акт донет је Статут града, по коме се управља читава Градска управа. Једна од важнијих одлука је она којом су одређена подручја месних заједница и називи улица и тргова на територији Града. То ће допринети да више не постоје улице са ознакама ББ. Иначе, били смо међу првима у Србији који су ту обевезу спровели и на тај начин омогућили једноставније функционисање система да до сваког појединца, грађанина, лакше стижу кола хитне помоћи, поште, полиције, каже председник.

РАД СКУПШТИНСКИХ ТЕЛА

Настојања локалне самоуправе у протекле три и по године, према речима Илића била су да све што ради, за крајњи циљ има развој Града како у економском и привредном, тако и у сваком другом погледу – социјалном, културном спортском… На свим тим пољима, евидентно је да је доста покренуто и урађено, а коначан суд о томе даће грађани, ускоро, на предстојећим изборима.

-Када сам преузимао функцију председника Скупштине, обећао сам да ће рад законодавне власти бити транспарентнији и мислим да смо у томе сви заједно успели. Рад локалног парламента био је јаван, као и активности скупштинских радних тела, која су у претходне три и по године била нарочито активна. У првом реду издвојио бих активности Савета за родну равноправност, а добро се радило и у саветима за стара лица, за социјалну политику, за именовање улица, као и у Савету за безбедност. Циљ је био исти – да се што више приближимо грађанима, препознамо њихове потребе и ангажујемо на задовољењу тих потреба и остварењу њихових интереса. Конкретно, Савет за родну равноправност организовао је низ активности намењених најмлађој популацији и њиховим родитељима, почев од доделе новогодишњих дарова социјално угроженој деци, до поделе картица „Три плус“ родитељима са троје и више деце, што је из домена подстицаја мера популационе политике. Олимпијада под називом „Забрањено старење“ у организацији Савета за стара лица, за циљ има анимирање старијих суграђана да се баве спортом, истакао је Илић и додао да су скупштинска радна тела организавала бројне едукативне трибине за  младе, за ученике основних и средњих школа о најважнијим темама, као што је управо актуелна  борба против насиља.

  Е – ПАРЛАМЕНТ

Скупштина града Пожаревца део је система Е – парламента, који је у минулом периоду уведен у многим локалним самоуправама са циљем унапређења ефикасности рада  локалних скупштина.

-У самом старту Е-парламент у нашој Скупштини одлично је функционисао, међутим, касније су се појавили проблеми које ћемо превазићи. Већ на пролеће наредне године биће постављени нови уређаји, који ће елиминати све оно што тренутно кочи електронски рад парламента. Морам да напоменем да Е- парламент не представља само електронско гласање у скупштинској сали. Део овог програма је и електронско слање материјала одборницима, члановима Градског већа, медијима… На овај начин остварују се огромне уштеде и ефекти у еколошком погледу, рекао је Илић.

                      М. П.