Као и претходних година потрошња воде из градског водовода је због температура у овом периоду била повећана. Такође, већ неколико година  нитрати су под потпуном контролом. Тако је и овог лета вода здрава и хемијски исправна, каже  Драган Кокић, руководилац техничког сектора у Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација“ у Пожаревцу и додаје:

-Квалитет воде у овом периоду је добар. У експлоатацију су тренутно укључена три нова дубока бунара. Они су у сталном раду. У претходном периоду, пре укључења тих бунара, имали смо ниске вредности свих параметарa. Укључивањем нова три бунара добили смо још бољи квалитет воде.

Воде на изворишту Кључ има у довољној количини и снабдевање града Пожаревца је нормално за овај период године.

 Град троши просечно дневно око 24,5 хиљада кубика воде. У летњем периоду није било већих проблема са водоснабдевањем или рестрикција, како би се солидарно обезбедили сви потрошачи:

-Није било значајнијих нестанака воде, једино je у неким зонама повремено био смањен притисак воде, каже Кокић.

 СТАРИ БУНАРИ

Драган Кокић

У старим бунарима одакле се Пожаревац снабдева водом, квалитет воде је такође добар, потврђује руководилац техничке службе:

 -Ако гледамо нитрате чија је гранична вредност 50 милиграма по литру, у старим бунарима имамо максималне вредности нитрата негде око 50 одсто ове дозе, односно негде око 25, 26 милиграма по литру на референтним тачкама у граду. Са укључењем нова три дубока бунара у експлоатацију, ми смо вредност нитрата још више смањили, тако да се она креће око 20 милиграма.

Анализе воде редовно  ради Завод за јавно здравље Пожаревац, као и интерна лабораторија „Водовода“.

-Наша лабораторија свакодневно врши анализе воде у бунарима и мрежи у датим тачкама где и Завод мери и анализира. Завод анализе ради два пута седмично, ми свакодневно. Ми то радимо, у случају да нешто крене како не треба, можемо одмах да реагујемо, каже Кокић и закључује:

 -Дакле, имали смо стабилно снабдевање водом, а са ова три нова бунара још је боље.

Завршени радови у Табачкој чаршији

Радови на мрежи у Табачкој чаршији у којој се завршава реконструкција тротоара и коловоза за водоводне инсталације су завршени. Предузећу као и потрошачима проблеме повремено прави текуће одржавање јер нема довољно извршилаца па се касни са интервенцијама на отклањању кварова и хаварија. 

Иначе, снабдевање Костолца водом је стабилно, раде изворишта „Ловац“ и постројење за прераду воде „Млава“ у Дрмну. Једини проблем је прекомерна потрошња воде у летњим шпицевима у Дрмну, кажу у „Водоводу“.

У наредних месец и по дана, према информацији из предузећа „Водовод и канализација“, у плану је да се укључе и остали дубоки бунари у водоснабдевање. Њих је укупно седам и осим доброг квалитета воде, омогућиће рационалнију експлоатацију старих бунара. 

                                                                                                Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content