2018-05-24T09:04:25+02:00 24. маја, 2018. 09:04 |

Борба са самим собом је најтежа

       Алекса, Влада и Драшко на циљу

ПЛАНИНАРИ  „ВУКАНА“ НА УЛТРА ЕКСТРЕМНОМ ПЛАНИНАРСКОМ МАРАТОНУ НА ФРУШКОЈ ГОРИ

– Ишао сам уз Црвени чот, највишу тачку Фрушке Горе као зомби. Певушио у себи само да не заспим. Застао сам,  освежио се, санирао жуљеве…Осетио сам се као нов и без већих мука кренуо доле ка манастиру Беочин. Да ли због свести да до циља има 12 – 13 километара, или су процеси у мом телу које не разумем, довели до тога да повратим снагу…Све више и све брже сам трчао! Пријатно време, лаке ноге…све је утицало да крај буде леп. Излетишта Беочин, Бранковац, Змајевац, пуно људи…Стајао сам испред Врата Раја, која сам прошле године заобишао, помисливши „грешан сам“ јер сам тада скратио трку за 3 километра. И због та 3 километра дошао сам да ове године пређем 135 км.

Ово су речи Драшка Вујчића, једног од тројице чланова Планинарског клуба „Вукан“ у Пожаревцу, који су се недавно вратили са 41. Планинарског маратона на Фрушкој Гори, са најтеже ултра екстремне стазе дугачке 133,7 километара! Фрушкогорски маратон је израстао у ексцелентну, такмичарско-рекреативну манифестацију интернационалних размера на којој је ове године на 19 различитих стаза учествовало 10.700 учесника. Уз Драшка, коме је ово шеснаести ултра маратон, најдужу стазу успешно су прошли Влада Рајчић и Алекса Боздић.

               Старт свих трка био је са тачке Поповица. Кренуло се оштро… Цео дан брзо ходаш, трчиш, пратиш маркације Затим, целе ноћи се бориш са умором, неспавањем, да би после 29 сати и 36 минута стигао на циљ, прича Влада Рајчић који је од од 75 пријављених такмичара стигао седамнаести.

Најмлађи учесник овогодишњег ултра екстремног планинарског маратона је двадесетогодишњи Алекса Боздић, нада такмичарског погона у ПК „Вукан“. На Фрушкој Гори је заузео 28. позицију.

 – Желео сам да се опробам на овој стази. Тренирао сам колико сам могао. Борили смо се са истинским психичким изазовима и тешким физичким напорима. Требало је победити себе јер, борба са самим собом је најтежа, каже Алекса који је у последње две године активан у планинарској Трекинг лиги Србије и који је свом клубу донео четири медаље  –  три златне и једну сребрну.

Драшко Вујчић је члан „Вукана“ пет година.

– Ово ми је пети пут да будем на Фрушкогорском маратону и трудим се да идем са Владом који има прилично искуства. Никада није лако, понекад је изузетно тешко, као овог пута. Током ноћи са налетима пљускова и града имао сам кризне ситуације исцрпљености. Међутим, са доласка јутра, добио сам импресивну снагу, тако да нисам стајао до циља, каже овај талентовани Костолчанин који је заузео 27. Место на маратону.

Имајући у виду да је ултра екстремни маратон на Фрушкој гори сертификован од стране ITRA, такмичари из Пожаревца су се аутоматски квалификовали за трку око Мон Блана. Како сазнајемо, они су сами финансирали одлазак на 41. Планинарски маратона. Овај разговор уједно је и позив спонзорима за њихово учешће на трци око Мон Блана.

Влада Винкић