2021-01-24T11:22:46+01:00 25. јануара, 2021. 08:30 |

Борба за бодове и против короне

СПОРТСКА 2020. ЗА НАМА

За нама је још једна спортска година коју ће спортски радници, спортисти и њихови навијачи памтити пре свега по штети коју им је нанела корона како на домаћем тако и на иностраним теренима. Спортисти, међутим не би били то што јесу да им не мањка упорност, труд и борилачки дух па су и у години короне забележили успешне резултате на спортским теренима.


Пише:

Радомир Сандић


Шта се све догађало у спорту пожаревачког краја 2020.године?

Да кренемо редом. У лиги младих ФС РЗС, КМФ „Пожаревац“, предвођен тренером Милошем Ђорђевићем освојио је шампионску титулу без пораза. На интернационалном турниру пионира у Новом Саду, пионирска екипа ОК Млади радник са тренером Сашом Јоксимовићем пласирала се на треће место. На 4. Меморијалном турниру „Топлица Илић“ у малом фудбалу, пожаревачки „Експрес“ поново је био први. Железничар је забележио све победе. Марија Вуковић је продужила уговор са руским прволигашем Рјазаном ВДВ.

После 10 година на Вашариште се вратио велики фудбалски ас Предраг Лука. Рукометаши костолачког Рудара били су и остали једини клуб у елитном рангу такмичења са територије Браничевског округа. ОК „Млади радник“ је извршио промене у стручном штабу, Саша Јоксимовић је постављен за спортског директора, Ивица Јевтић је именован за шефа струке уместо Милана Ђуричића. Фудбалски клуб „Млади радник 1926“ обавио је зимске припреме у трајању од 10 дана на Охридском језеру у Македонији, а уместо тренера Славке Пашти, кормило женског суперлигаша ЖФК „Пожаревац“ преузео је Братислав Живановић. Стонотениски клуб „Рудар“ из Костолца прославио је 40 година рада и постојања.

На традиционалном избору спортиста и екипа године Реч народа и Спортског савеза града Пожаревца, одбојкаши су покупили знамења. ОК Млади радник је проглашен екипом године, а најбољи тренер био је Саша Јоксимовић. Никола Пековић и Анђела Вукановић су понели титуле   спортиста године. 

Ковид -19 је донео бројне забране  како би се сачувало здравље људи. Година 2020. је требало да буде година 32. Летњих олимпијских игара које су отказане за 2021. У складу са одлукама државних органа, на стадионима и у дворанама играло се без публике, а како је вирус узимао маха, обустављена су сва такмичења и тренизни. 

Без утакмица и без публике, свесни велике одговорности, наши спортисти, чланови бројних  клубова почели су да помажу грађанима као волонтери, што је потврдило да су они истински хероји како на терену, тако и ван њега.

Када је упаљено „зелено светло“ и дошла дозвола да се може тренирати, прво је стартовао Атлетски клуб „Пожаревац“. Потом је на отвореном првенсту Београда остварена трострука победа пионирки на 800 метара. Одбојкаши су почели са припремама 13. јула. ГФС Пожаревац са председником Владаном Динићем наставио је акцију помоћи клубовима. Млади радник 1926 остао је српсколигаш и играће и даље у Српској лиги „Запад“. Повећан је број клубова у МФЛ „Дунав“ и „Млава“ са 14 на 16. У матични КМФ „Пожаревац“ вратио се ас малог фудбала Никола Гостојић, а одбојкаши Младог радника довели су као појачање двојицу Сенегалаца.

Одржан је „Трофеј Пожаревца“ у малом фудбалу, а победнички пехар освојио је КМФ „Коњарник“ из Београд. Одржано је првенство лига ГФС Пожаревац у две групе („Дунав“ и „Млава) са 17 клубова. Уместо МРК „Пожаревац“, који је одустао од такмичења и даљих активности, стартовао је ОРК Млади радник. Победник куп такмичења за пехар ГФС Пожаревац био је „Млади радник 1926“ који је победио ОПК „Рудар 2001“ са 4:0.

Упркос короне у Пожаревцу су одржане 57. ЉКИ, додуше без присуства публике. Нису одржане традиционалне атлетске трке улицама Пожаревца. Титулу јесењег првака у ГФЛ „Дунав“ освојио је ФК „Дунав“ из Острова као и „Бели орао“ (Брадарац) у лиги „Млава“. АК Пожаревац је наставио успешан такмичарски низ победом на кросу РТС у Зајечару, а ОК Млади радник се опростио од Куп-а поразом од крагујевачког Радничког (2:3). КК Пожаревац је такође елиминисан из Куп такмичења од Младости из Смедеревске Паланке (74:94). Дизел (Баре) постао је јесењи првак МФЛ „Дунав“. 

Лука Будисављевић, члан ШК „Рудар“ постао је најмлађи велемајстор. ОК „Млади радник“ учествовао је у финалу купа ЦЕВ у француском граду Монпељеу.

И поред забрана и ограничења којих је било на претек у 2020, спортисти су ипак радили, такмичили се, освајали медаље и завидна места на куповима и такмичарским листама.