Гости на манифестацији

У Божевцу, селу у малоцрнићкој општини, 8. јуна, наступили су учесници Републичке смотре изворног стваралаштва дечијих фолклорних ансамбала Србије „Крени коло да кренемо“. Општина Мало Црниће је чувар традиције српског народа, а то показује кроз улагања у културне манифестације које окупљају амбасадоре народног стваралаштва, фолклорне ансамбле, певачке групе, свираче, уметнике, који негују културно благо. Таква манифестација је управо и „Крени коло до кренемо“ која већ скоро две деценије  траје на крилима великог ентузијазма домаћина, организатора, али и појединаца који су доприносили да сваке године „коло крене“.

Организатори Смотре ове године били су Савез фолклорних ансамбала Србије и Центар за културу општине Мало Црниће, домаћини Месна заједница Божевац и КУД „Бранко Радичевић“ из Божевца, а генерални покровитељ Општина Мало Црниће. Савез фолклорних ансамбала Србије основан је 2020. године, у тешко време које су пратиле епидемиолошке мере и велика борба за опстанак. Савез је неком новом енергијом кренуо у борбу за опстанак фолклорних ансамбала, али и са манифестацијама које су значајне за очување традиције нашег народа.

Оцењивачка комисија

Обраћајући се присутнима, директор Центра за културу општине Мало Црниће Никола Томић је нагласио да су организатори Смотре показали вољу, жељу и организационе капацитете да ова смотра потраје, расте и окупља неке нове генерације које ће у годинама пред нама бити прави чувари народне традиције свог краја.

Никола Томић

-Ова манифестација траје од 2005. године и ми се као домаћини трудимо да она сваке године омасови број учесника, да презентује један квалитет извођења на сцени и да имамо заиста праве чуваре народне традиције. Са поносом можемо рећи да је општина Мало Црниће једина локална самоуправа у Србији која ове године окупља дечије фолклорне ансамбле као чуваре изворног стваралаштва. После скоро двадесет година трајања, можемо видети резултате улагања у ову манифестацију која је постала бренд Браничевског округа када је у питању изворно народно стваралаштво дечијих фолклорних ансамбала. Желим да уживате у данашњем програму, захваљујући лепом времену такмичење се одвија на отвореном и имамо прилике да подржимо свих 800 учесника. Извођачима желим успешне наступе, а жирију да донесе праведне одлуке, казао је Томић.

                                     НАСТУПИЛО 800 ФОЛКЛОРАША

У програму је учествовало 800 фолклораша из различитих културно – уметничких друштава, али искључиво оних који приказују изворно фолклорно стваралаштво, односно игру у колу. Други део такмичења односио се на надметања у изведбама кореографија које се темеље на основној материји, на изворном стваралаштву. У категорији изворног фолклорног стваралаштва такмичили су се ансамбли: „Полет“ из Великог Лаола, „Вук Караџић“ из Осипаонице, Центар за културу „Драган Кецман“ из Кучева, „Ратина“ из Ратине, „Вук Стефановић Караџић“ из Стамнице, „Соко“ из Инђије, „Корак по корак“ из Петровца на Млави, „Голија“ из Новог Пазара и „Влашко коло“ из Осанице.

Из програма

У категорији кореографског фолклора наступила су културно – уметничка друштва: „Моравац“ из Адрана, „Божидар Димитријевић Козица“ из Дрмна, удружени „Перлас“ и „Коло“ из Перлеза и Меленаца, „Ваљарица“ из Ваљева, „Иво Лола Рибар“ из Крчедина, „Вук Караџић“ из Осипаонице, Центар за културу „Драган Кецман“ из Кучева, „Ратина“ из Ратине, „Соко“ из Инђије, „Корак по корак“ из Петровца на Млави и „Голија“ из Новог Пазара. Ревијални део програма био је резервисан за дечије фолклорне ансамбле са територије општине Мало Црниће, а до проглашења победника многобројна публика је уживала у одличном концерту који су приредили извођачки ансамбли ФА општине Мало Црниће и КУД-а „Бранко Радичевић“ из Бешке.

                         НАГРАДЕ НАЈУСПЕШНИЈИМА

Оцењивачка комисија коју су чинили Дајана Костић, кореограф и дугогодишњи сакупљач народних игара многих крајева из Старе Пазове, Иван Терзић, етнолог и антрополог из Београда и Маја Радивојевић, мастер етномузиколог Музиколошког института при Српској академији науке и уметности у Београду, осим играчког умећа вредновали су одабир игара, њихову аутентичност у извођењу, веродостојност народне ношње, одабир инструмената и умеће свирача и многе друге факторе.

Најуспешнијим ансамблима признања је уручио Никола Томић

За најуспешнију играчку групу на Републичкој смотри проглашено је КУД „Голија“ из Новог Пазара, друго место припало је КУД-у „Вук Караџић“ из Осипаонице, док је трећу награду освојио Фолклорни ансамбл Центра за културу „Драган Кецман“ из Кучева. У категорији кореографског фолклора признање за најбољу кореографију приближну изворном стваралаштву припало је АНИП “Ваљарица” из Ваљева, за “Игре из Рашке”, аутора Дарка Марића.

Захвалнице за учешће на Смотри

                                                                                    Текст: Д.Динић

                                                                                Фото: М. Животић

Share.
Leave A Reply

Skip to content