Основна школа „Свети владика Николај“ привела је крају још једну успешну школску годину која ће се памтити по новом називу који је добила.

Након иницијативе коју су покренули директор школе Томица Стојановић, руководство МЗ Брадарац и отац Симеон, игуман манастира Рукумија на Светосавској академији одржаној у јануару 2018. године, oд почетка школске 2018/2019. године, школа „Божидар Димитријевић Козица“ променила је назив и понела име Светог владике Николаја.

Иначе, почеци образовања у овом крају повезани су са формирањем школе у манастиру Рукумија 1841. године. Ђаци манастирске школе били су из околних села Брадарац, Дрмно, Кленовник и Костолац. Овај вид наставе трајао је до 1846. односно 1847. године, када се прво у Костолцу, а касније и у Брадарцу граде школски објекти. Данас, више од 170 година касније, школа у Брадарцу, од манастира Рукумија има велику подршку као извора духовности и чувара традиције.

      ТИЈАНА ПАВЛОВИЋ ПРВА НА РЕПУБЛИЧКОМ ТАКМИЧЕЊУ 

Томица Стојановић

 -Од активности и такмичења спроведених током претходне школске године, нарочито се поносимо чињеницом да је школа, већ традиционално, била домаћин Општинског и Окружног такмичења из техничког и информатичког образовања и технике и технологије. Такође, највећи успех који је постигнут на одржаним такмичењима је прво место на Републичком такмичењу из Техничког и информатичког образовања које је освојила наша ученица Тијана Павловић 7-1 чија је наставница Славица Ивић.

У октобру прошле године, у издвојеном одељењу наше школе у Трњану, одржана је централна градска манифестација обележавања Дана здраве хране. Том приликом били смо домаћини свим градским школама које су имале своје штандове, а наши ученици извели су том приликом културно-уметнички програм. Овом приликом обележена је десетогодишњицаове манифестације у нашој школи, истиче директор Томица Стојановић.

Прво полугодиште школске 2018/2019. године обележило је оснивање Ученичке задруге Деца Стига ОШ „Свети владика Николај“, прве такве задруге у земљи. Конституисани су њени органи и сектори,  планирано је да у наредном периоду задруга функционише на више различитих начина: укључивањем ученика, радника и родитеља у рад кухиње и пластеника у Трњану, укључивањем у локалне пројекте, пошумљавањем школских парцела, сарадњом са манастиром Рукумија у коме постоји сушара за воће…

-Иначе, циљ задруге је: развијање предузетничког духа код ученика, оснаживање пројектне наставе и сарадња са локалном заједницом. Поводом овог пројекта, школа је учествовала у снимању филма под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја који је презентован на Саветовању о ученичким задругама одржаном у Пожаревцу, сазнајемо од директора.

Share.

Comments are closed.

Skip to content