2018-10-03T09:39:28+02:00 3. октобра, 2018. 09:39 |

Браничево, урбани и занатски центар

Почетком септембра завршена су археолошка истраживања средњовековног Браничева на локалитету Мали град – Тодића црква у Старом Костолцу која, уз финансијску подршку Града Пожаревца, ради Народни музеј  Пожаревац.

Истраживања су се овог лета одвијала на западном делу локалитета, који се систематски обрађује од 2007. године. Отворени су нови квадрати, а истражени објекти омогућавају дефинисање карактера овог локалитета током XI и XII века, у време византијске управе, када су градови Београд и Браничево били најзначајнија упоришта у одбрани источне границе Царства.

-Досадашња открића указују на резиденцијални карактер појединих објеката, али и значајне занатске активности, од којих су металуршке потврђене хемијским и рендгенско – дифракционим анализама, истакла је након ископавања руководилац пројекта, археолог Драгана Спасић Ђурић.

 Последња археолошка кампања резултирала је новим доказима о политичком и економском значају урбаног браничевског језгра. Откривен је део већег објекта, по димензијама и архитектури веома сличан раније истраженој „Кући 4“, а судећи по новцу, такође из XII века, из времена византијске династије Комнина, Јована Другог и Манојла Првог:

-На Малом и Великом граду налазила се утврђена урбана структура која је била седиште друштвено – економске и војне елите. У XI веку Браничево је постало и епископско седиште под чијом се управом налазио читав низ градова и насеља на простору сличном данашњој Браничевској епрахији, што потврђује значај средњевековног града, рекла је Спасић Ђурић представљајући резултате истраживања.

Пронађени објекат је срушен у пожару истовремено кад  и „Кућа 4“, а на основу мањег истраженог дела, претпоставља се да су оба објекта функционално повезана. Сви елементи указују  да се ради о једној од целина већег грађевинског комплекса, а откривени делови војне опреме и разбијених луксузних посуда указују на девастацију и пљачку, али и висок социјални статус станара кућа.

Другу истраживану археолошку зону карактеришу већи број пећи, огњишта и отпадних јама. Ту је раније откривена пећ специјалне конструкције, са димњаком и отворима за ваздух. Истражене су три полузавршене, као и једна већа калотаста пећ са добро очуваним ложиштем. Читав контекст поново прате археометалуршки налази, међу којима су и посуде са графитом, који се у керамичкој индустрији користи да побољша термичку отпорност.

-Очигледно је реч о занатском центру, који дуже траје, од друге половине XI до XII века, каже вођа ископавања на локалитету Мали град, Драгана Спасић Ђурић.

            Због открића сировине стакла и минијатурних ливачких посуда, даље анализе биће усмерене и на тражење доказа о стакларској продукцији.

                                                                                                                                     Д. Д.