У 51 локалној самоуправи Србије 1. априла почео је пробни попис становништва, станова и домаћинстава. За разлику од свих досадашњих, у овом попису биће тестиране две нове методе прикупљања података: самопописивање путем интернета и попуњавање електронских упитника помоћу лаптопа. Пописивање ће трајати до 30. априла, акција је део припрема за попис 2021. године.

       Актуелни пробни попис не обухвата целокупно становништво већ само око 20.000 домаћинстава и око 50.000 лица у изабраним деловима појединих насељених места. Када је у питању подручје Браничевског управног округа, пробни попис ће се одвијати само у великоградиштанској општини и то у селу Бискупљу.

         Пројектована цена пробног пописа је 280.000 евра, средства су обезбеђена из ИПА фондова Европске уније. Спроводиће га 85 пописивача који имају обележје Републичког завода за статистику: видно истакнута одобрења за рад, фотографију и број личне карте.

          Подаци с пробног пописа неће бити јавно објављени, користиће се за статистичке анализе и боље формулисање питања за попис 2021, којим би требало да се утврди тачан број становника, домаћинстава и станова.

Share.

Comments are closed.

Skip to content