2020-03-19T09:09:47+01:00 19. марта, 2020. 09:09 |

Брод испловио из етаже копа од седам метара

Археолошко налазиште Виминацијум не престаје да изненађује археологе тима који га истражује, али и јавност. С времена на време, из земље  изрони ново откриће, често потпуно неочекивано.

 Управо се таква ситуација збила у околини престонице некадашње римске провинције Горње Мезије током протекле недеље. Ради се о налазу из реда сензационалних, јединствених и невероватних открића. У питомој равници североисточно од Виминацијума, на неколико метара испод површине земље, откривен је брод.

Лоциран је источно од ушћа Старе Млаве у Дунав. Око 500 метара источније од ове локације пре месец дана је пронађен је моноксил (дрвени чамац) у истом кориту. Пре годину дана на том потезу пронађено је гвоздено сидро које је нестало исто вече кад га је багер избацио.

У питању је веће речно корито које је својевремено или било главни ток Дунава или већи рукавац Дунава, претпоставља се.

 ЈЕДИНСТВЕНО ОТКРИЋЕ

Брод дрвене конструкције је откривен  на дубини између 6 до 8  метара испод површине земље. У профилу се јасно уочава корито реке у којој је био потопопљен. Лежао је на песку који је очгледно речни седимент, а био је делимично затрпан песком, делом глином која је највероватније мочварни седимент настао након промене речног тока када је овај простор постао рит. Слој изнад брода је мешовит и настао је кобиновањем еослког и флувијалног наноса. Ветар је доносио лес, а река повременим плављењем муљ:

-Без обзира да ли ће анализе показати да се ради о римском, византијском или средњовековном броду, или пак о броду из много ранијег праисторијског периода, већ сада је јасно да ће ово откриће заузети посебно место у већ изузетној понуди Археолошког парка Виминацијум, као јединствено откриће на нашим просторима, каже др Миомир Кораћ, директор Археолошког парка Виминацијум и директор Археолошког института Србије и додаје:

-Тренутно радимо на  пражњењу унутрашњости корита где су се можда очували делови покретног инвентара. Свакако ће се сигурнији подаци о хронолошкој провенијенцији налаза добити након укључивања мултидисциплинарне екипе у рад. Геолози ће на основу слојева утврдити у ком периоду је на овом простору постојала река, док ће физикохемичари путем анализе радиоактивног угљениковог изотопа Ц14 моћи да утврде у ком је периоду посечено дрвеће употребљено за градњу брода.

БАГЕР САЧУВАО АРХЕОЛОШКО БЛАГО

До открића је дошло када је џиновски багер на површинском копу угља Дрмно током рада наишао на остатке дасака на дубини од неколико метара, прича др Кораћ: Багериста је, имајући у виду богату историју овог подручја, закључио да се ради о  остацима из минулих времена и обавестио археолошку екипу упослену на истраживањима античког Виминацијума. Екипа је посетила локацију под светлостима рефлектора пред поноћ и међу дислоцираним дрвеним комадима уочили делови крме и кормила тако да је сместа било јасно да се ради остацима пловила, сачуваног захваљајући специфичним анаеробним условима и високој влажности.

Рано ујутру наредног дана су започета ископавања како истраживања не би била на сметњи машинерији површинског копа Дрмно. Потврђено је да се ради о изузетно добро  очуваном речном броду равног дна са лежиштем за јарбол помоћног једра. Очувани део брода има дужину од 9,5 метара. Претпоставља се да је брод био дугачак до 15 метара, ширине  до 2,70 метара. Сам тип брода поседује елементе који се нису битно мењали током миленијума, тако да налаз није могуће хронолошки одредити. За сада још ништа не указује на припадност, порекло и временски период из кога чамац потиче.

Брод је мало оштећен радом багера али су недостајући  делови  пронађени на етажи испод, тако да ће брод у целини моћи да се реконструише. Прамац  подсећа на римски рострум што можда указује да је у питању мањи ратни брод. На крми је откривен квадратни усадник за једно крмено весло. Равно дно указује да је пројектован за дејства у плитким речним водама. Брод залази у профил под скоро правим углом и одлично је очуван у делу који је опстао. На крају, професор др Мимир Кораћ, директор АП „Виминацијум“, подсећа да је управо ту била смештена чувена флота Classic Flaviae која се помиње за науку у изузетно важном спису o Војно-административном регистру римске војске.