Након монтаже која је трајала 38 месеци, нови БТО систем, роторни багер “SchRs” је данас, у 10 часова, кренуо ка свом одредишту- копу Дрмно.

Тиме је почела и фактичка реализација друге фазе кинеског кредитног аранжмана која треба да обезбеди повећање производње угља на копу „Дрмно“, са садашњих 9 милиона тона на 12 милиона тона годишње. Проширење копа и веће количине угља треба да обезбеде рад новог блока Б3 костолачких термоелектрана снаге 350 мегавата.

Покретање багера дугог 150 метара и тешког 3.200 тона обележено је уз присуство министра енергетике у Влади Србије Александра Антића, ВД директора „Електропривреде Србије“ Милорада Грчића, представника компанија „CMEC“ и „ThyssenKrupp”, градоначелника Пожаревца Банета Спасовића, председника ГО Костолац Серџа Крстаноског, директора Огранка „ТЕ-КО Костолац“ и предузећа издвојених из система ЕПС-а, запослених на монтажи и копу…

Монтажа роторног багера је почела 2016. године. Вредност износи сто милиона динара. Носилац пројекта је кинеска компанија „CMEC“, испоручилац опреме немачка компанија „ThyssenKrupp”, а на монтажи су биле ангажоване домаће фирме „Гоша монтажа“, „Микроконтрол“ са својим подизвођачима.

Капацитет багера је 6.600 кубних метара јаловине на сат. До одредишта на копу „Дрмно“ овај колос ће путовати дуже од месец дана и зависно од временских прилика у пробну производњу треба да уђе почетком маја. Пробна производња ће трајати месец дана, најавио је директор Грчић.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content