2021-10-25T13:47:02+02:00 25. октобра, 2021. 13:44 |

Чамагић у Пожаревцу: Брига о породици приоритет

Пантић, Мијатовић, Чамагић и Крстић

Помоћница министра за бригу о породици и демографији Александра Чамагић са својим сарадницима посетила је Пожаревац. Тим поводом одржан је састанак са представницима града, те су размењена искуства и предложене нове мере за побољшање демографије у Пожаревцу.

Председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић, истакао је да су изазове које демографски трендови намећу држави и локалној самоуправи такви да једино координисаним радом Министарства, локалне самоуправе, законодавне извршне власти, као и медија, могу да се предупреде.

-На састанку смо се сложили да је брига о породици једна од најважнијих активности у друштву. Ту постоје социјална давања, како државе тако и града. Град Пожаревац је предузео низ мера и активности,  међу којима је сарадња са цивилним сектором.  Као најбољи пример је и сарадња са покретом „Три плус“. Обезбеђена су средства од стране локалне самоуправе да се породице са троје и више деце потпомогну и подрже, али и да им се да подстрек да квалитетно образују своју децу.  Град Пожаревац је такође предузео и мноштво мера око негативног тренда одласка младих у иностранство. Верујем да ће се резултати закључени на овом састанку видети у скоријој будућности, закључио је Мијатовић.

Помоћница министра за бригу о породици Александра Чамагић, истакла је да јој је драго што је чула да Пожаревац доста ради на побољшању демографске слике.

-Демографски проблем јесте нешто са чиме се наша држава сусреће. Само формирање Министарства за бригу о породици и демографију говори пуно о намери државе да се са овим проблемом у будућности озбиљно суочи и да проба да га реши. У Србији је нажалост у претходној години рођено никад мање беба, а умрло је никад више. То је статистички податак који би требало да нас брине. Циљ нашег Министарства је да видимо шта је оно што се на локалу ради, а шта можемо ми на републичком нивоу да урадимо да се лоше прогнозе реше. Желимо да вратимо породици место у друштву које је нажалост у последње време изгубила, централно место у друштву, рекла је Чамагић додавши да је значајно што Град Пожаревац даје помоћ за свако новорођено дете, што стипендира студенте, помаже социјално нестабилним породицама, рекла је Чамагић.

 

И. Р.