ПОЛИТЕХНИЧКА ШКОЛА У ПОЖАРЕВЦУ

Пожаревачка Политехничка школа спремна је да у њене клупе у септембру седну нови средњошколци.  Ова стручна школа труди се да сваке школске године понуди нешто ново свим свршеним основцима и својим будућим ђацима, па је то случај и за школску 2020/2021.

 


Школа ће ове године уписати пет одељења првог разреда за подручја рада саобраћај и електротехника. Када је о саобраћају реч, уписује се једно одељење смера возач моторних возила који обухвата трогодишње образовање и  два одељења техничарa друмског саобраћаја са четворогодишњим образовањем. На електротехници се уписује једно одељење електроинсталатера и једно комбиновано одељење са по 15 ученика смера аутоелектричар и сервисер за термичке и расхладне уређаје, који ће ове године учити по новом наставном плану.

              Политехничка у свом саставу има Ауто школу за Б и Ц категорију

Упис нове генерације био је повод за разговор са директором Политехничке школе у Пожаревцу Дарком Радовановићем од кога сазнајемо да годинама уназад постоји велико интересовање за све смерове, јер су занимања атрактивна и тражена на тржишту рада.

– Возач моторних возила  једно је од најтраженијих занимања у последњих неколико година. Сви ученици који упишу саобраћајну струку у оквиру своје практичне наставе имају бесплатну обуку за вожњу. За техничаре друмско саобраћаја то је полагање за Б категорију,  док возачи моторних возила полажу за Б и Ц категорију. Ученици на подручју рада електротехника по плану и програму немају обуку за вожњу, али имају могућност да по повлашћеним ценама полажу возачки испит, рекао је Радовановић.

ВАНРЕДНО СТАЊЕ, РЕДОВНЕ АКТИВНОСТИ

Дарко Радовановић

Политехничка школа у Пожаревцу као и остале српске школе,  у току недавно окончаног ванредног стања, организовала је наставу на даљину. По речима директора наставници и ученици су се врло брзо адаптирали на нове методе рада, те је одржавање наставе и оцењивање протекло без икаквих проблема. То је, пре свега, било могуће јер је наставни кадар обучен за рад са новим технолоијама.

-Када су у питању информационе технологије наша школа је опремљена савременом опремом. Наставници имају високе компетенције по питању информационих технологија, те им коришћење платформи за наставу на даљину није представљало никакав проблем. Ученицима који нису имали услова за организовање оваквог вида наставе, уступали смо рачунаре на коришћење, објаснио је Радовановић.

Осим резултата у редовним наставним активностима школа постиже успехе и на разним такмичењима. За то су у првом реду заслужни ученици, али и професори који их припремају за такмичења. Стицање знања и  вештина су  додатни мотив да ђаци упишу баш ову школу.

– Неколико година уназад  наши ученици су заузимали прва места на државним и републичким такмичењима из области саобраћаја и електротехнике.  Наша школа је у претходне три године два пута била домаћин  такмичења на којима смо се показали као добри организатори, али и учесници, јер су наши ученици оправдали очекивања и заузимали прва места у генералном пласману, рекао је Радовановић.  

 

Политехничка школа је претходних година  попуњавала своја одељења, а у школи се надају  да ће исти случај бити и ове године упркос томе што због епидемије корона вируса и прекида редовне наставе школу нису промовисали  осмацима у околини, што је до сада била пракса.

Додатне информације о Политехничкој школи и упису у њу заинтересовани могу добити на сајту  www.politehnicka.edu.rs или фејсбук страници Политехничке школе Пожаревац.

 

ВРЕДНО ДО ПОВЕЉЕ КУЛТУРЕ 

Уз редовне наставне активности Политехничка школа својим ученицима нуди богате могућности да кроз рад у секцијама открију и изразе своје таленте, мисли и осећања. Било да рецитују, певају, свирају, цртају, сликају, пишу, глуме или плешу, ђаци на најлепши начин представљају себе и своју школу како на приредбама које се организујуу у самој школи поводом значајних датума, тако и ван ње. Овакав вид изражавања је допринео стварању слике о Политехничкој школи као образовној установи у којој млади људи, осим што постају квалитетни електричари, возачи и техничари, негују позитивне особине и развијају целукупну личност.

Захваљујући богатој културној и јавној делатности и афирмисању културно-уметничких вредности  Политехничка школа је 2016. године понела Повељу културе Града Пожаревца.

Политехничка школа у Пожаревцу труди се да редовно обогаћује школски живот ученика.  Директор Радовановић каже да је он све сем сувопаран, те ученици имају додатну мотивацију за одлазак у Политехничку. Школа редовно организује  једнодневне екскурзије и излете за ученике свих разреда на којима се на креативан начин упознају са будућом професијом. Неизоставни су  и сајмови аутомобила, књига, технике и техничких достигнућа.

 

САВРЕМЕНА НАСТАВНА СРЕДСТВА

                                            Кабинет за практичну наставу електро струке

У Политехничку школу доста се инвестирало претходних година. Уз савремена наставна средства услови за рад су на изузетно високом нивоу. Комплетно је реновирана фискултурна сала, као и сви кабинети. Четири учионице опремљене су рачунарима, а школа поседује и неколико интерактивних –паметних табли и ЛЦД екрана „на додир“ за извођење мултимедијалне наставе. Постављена је и лед расвета. 

-У наредном периоду очекује нас дуго најављивано реновирање биоскопске сале „Култура“ која се налази под нашим кровом и има 300 места. Град  нам је ове године одобрио буџет од 11, 5 милиона динара за ту намену. Комплетно реновирање кошта око 18  милиона динара, а позитиван одговор на нашу молбу за остатком средстава стигао је из Министарства  науке,просвете и технолошког развоја.  По одобравању коришћења ових средства почеће  реализација овог великог пројекта. План је да се у овом простору  одржавају разни програми, семинари, стручна усавршавања и конференције, најављује директор Дарко Радовановић напомињући да радови у школи неће мировати ни током лета када ће бити реновирани  тоалети.

И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content