Страствени пецароши, Костолчани Зоран Савић и његов ујак Владимир Грбић, протеклих дана су на Дунавцу изабрали позицију даље од погледа других риболоваца. Сместили су се уз грање које је штpчало из воде, јер се чинило као место где би осим караша могла ударити и која деверика, али и штукa, јер је ту вода нешто хладнија и има ситне рибе.

Зоран је формирао полукружно хранилиште, како би он и ујак могли да забаце по два штапа. Обзиром да је већ пар хранилица избацио на жељено место, удицу мамчи са два обојена црвића. После двадесетак минута још увек је без ударца. Како су уочили добре кедере, Зоран одлучује да забаци за штуку. И ето првог ударца. Али, промашај! У следећем забацивању поново ударац, овог пута упешан. Био је то караш. Владимир на своју удицу додадаје још једног црвића. Иако им се мамац чинио превеликим, караш га је узео халапљиво. Уследила су три солидна караша. А онда одједном све стаје! Поново мамче удице живим црвићима и забацују. Караши се ређају један за другим узимајући мамац тако агресивно да често ни не стиже до дна. Онда одједном све стаје.

Штап који је Зоран забацио за штуку био је заборављен све до тренутка када је караш престао да ради, а сунце је већ почело јаче да греје. Одлучили су да почну паковање прибора, док су за то време штап за штуку оставили у чамцу. Весело ћаскање прекиде им поглед на штап који се савио скоро до површине воде.

Зоран је ускочио у чамац, зграбио штап, контрирао, борба је почела: „Десетак минута сам се борио са овом рибом. Нисам могао да верујем шта се закачило за удицу дугачку само четири центиметра. Што смо га више привлачили чамцу, риба се више опирала. Плашио сам се да нам не исклизне.“

„На сву срећу, нас смо двојица, а риба је једна, па смо је савладали”, додаје Владимир.

„Сом, једногласно смо узвикнули! Вероватно је кренуо у потрагу за храном и наишао на нашег кедера, каже Савић.

Иначе, Савић и Грбић су страствени пецароши. Највећи део лета проводе на Дунавцу ловећи надомак термоелектране, где Зоран држи чамац. „Потребно је много стрпљења и успех у риболову је загарантован“, каже Савић који да је сомове раније ловио на варалице ручне израде, а риболовом се бави од детињства.

Мирослав Бундало

Share.

Comments are closed.

Skip to content