С обзиром на то да Центар за културу „Костолац“ брине како о културним и спортским догађајима, тако и о објектима за ту намену, овај је колектив увек руку пуних посла. Са отопљавањем све је веће интересовање за активности на отвореном, што је био повод за разговор са директорком костолачког Центра за културу Јеленом Шаманц о спремности плаже, односно, Спортско рекреативног центра „Топољар“ и стадиона „Бора Бека“.  

НА КОСТОЛАЧКОЈ ПЛАЖИ 

Радови на костолачкој плажи су у току и биће спремна за предстојећу сезону. Постала је примамљива дестинација за посетиоце из целе Србије, а садашњи изглед резултат је неколико година рада. 

Јелена Шаманц

Директорка Шаманц наглашава да се свакако наставља са улагањима, уз текуће одржавање, и додаје да је велики део посла обављен током протекле две године:  

Реконструисане су бетонске трибине. Постављен је шљунак на плажи. Купљени су бетонски сталци за сунцобране као и дрвени сунцобрани са трском, а такође је изграђена и постављена праволинијска надстрешница са трском на плажи. Купљено су пластичне лежаљке и пластични столови, 5 соларних алуминијумских тушева. Обезбеђена су два монтажна контејнер – тоалета за градску плажу. Постављено је озвучење и пуштено у рад, наводи директорка Шаманц и наставља: 

– Купљена је подлога која је намењена искључиво за баскет, нова дрвена табла за кош. Терен за одбојку на песку опремљен је новом мрежом, као и тракама за обележавање терена. Реконсруисане су трибине око спортских терена.   

ОВОГОДИШЊИ РАДОВИ

Акценат на уређењу спортских терена

Узевши у обзир значај спорта за правилан развој деце и омладине, као и неопходно побољшавање услова за рад и рекреацију. Акценат Центра за културу „Костолац“ је на уређењу спортске инфраструктуре у објектима којима управља. 

У наредном периоду планира се уређење тениских терена, са постављањем нове гумене подлоге од тартана, која је најоптималнија за зглобове, а све с циљем да се при бављењу спортом ублажи пад и смањи тежина евентуалних повреда. 

Украсне саднице

Да би Костолчанима улепшао боравак на отвореном, Центар за културу „Костолац“ ће извршити и садњу украсних садница локацијама плажа, стадион „Бора Бека“ и у жардињерама испред  спортске хале. Оне немају само значај са аспекта очувања и унапређења човекове животне средине већ у великој мери доприносе лепшем изгледу простора.

Да би све функционисало како треба обезбеђена су и средства за већи број радника у сезони. 

– Хангар који се налази у оквиру Топољара у потпуности је добио нов изглед санацијом фасаде и уређењем простора око њега. Започето је и уређење простора за излетиште, са кровова летњиковца су скинуте старе и уграђене нове ондулине, као и тенде на металним конструкцијама на  роштиљском делу.

– Оспособљен је рад гејзира на води  и бове за обележавање водене територије. 

– Преко пута плаже је уређена риболовачка стаза. Радило се на крчењу растиња, кошењу, чишћењу од шибља и шута. Уклањани су пливајући нанос и дрвна маса. 

Редовно се радило на сређивању, чишћењу и одношењу отпада и шута , каже Шаманц 

Спасиоци и недељна контрола воде

Значајан помак на Топољару је Спасилачка служба која је ангажована прошле године и која дежура у данима погодним за купање, у времену од 10 до 19 сати. За те потребе су прошле године купљене столице за спасиоце са платформом на висини 1,8 метара, односно, укупне висине од 2,6 метара. 

Такође је прошле године на недељном нивоу вршена контрола исправности воде на главном купалишту, ради безбедности посетилаца током сезоне.

СТАДИОН „БОРА БЕКА“

Стадион „Бора Бека“ је такође постепено уређиван у годинама за нама. Ове године  комплетно су сређене просторије Управе које ће бити опремљене и новим намештајем, уређене су и окречене свлачионице. Завршена санација крова на објекту, поправљени су олуци ограда око стадиона је офарбана. Посебна пажња посвећена је неговању траве на стадиону, а постављене су и нове саднице са цвећем. 

Директорка Центра за културу „Костолац“ Јелена Шаманц подсећа и на инвестиције започете прошле године:  

– Прошле године је санирана и поправљена оштећена бетонска ограда на стадиону, са израдом бетонског стуба и темељне стопе. Комплетна ограда је препакована на деформисаним местима дуж Улице Боже Димитријевића. Реновиране су канцеларије за судије, од пода до плафона и комплетно су уређена купатила. Саниран је простор око стадиона бетонирањем. И тада је посебна пажња посвећивана зеленим површинама, уз адекватан третман. 

Сви радови изведени су под покровитељством Града Пожаревца и Градске општине Костолац. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content