2020-12-18T09:56:26+01:00 18. децембра, 2020. 09:56 |

Cестре Ирена и Марина Марић: Фрула свира срцем

Већ овенчане славом по целој Србији, сестре Ирена и Марина Марић из Осанице не одустају од своје љубави према фрули. У њиховом родном селу Осаници где јединствени музички инструмент фрула чува традицију и обичаје, постоји и школа фруле коју је основао Иван Томић и чије су оне најпознатије ученице.


Захваљујући умећу на фрули, сестре су пропутовале Србију и Европу, учествовале на многобројним такмичењима и освајале вредне награде.

-У Осаници свака кућа има фрулу, каже Ирена Марић и додаје: -Ми смо почеле да је свирамо са нашим дедом који нам је показивао оно што је знао, старе влашке мелодије. Када су наши родитељи видели да се ми интересујемо, позвали су Ивана Томића и тако смо имале први час.

У овом жагубичком селу постоји Удружење фрулаша „Флујер“, а школу фруле водио је управо Иван Томић. После његове смрти сестре Ирена и Марина одлучиле су да наставе његовим путем и даље организују школу:
-За мене је велики успех шта могу деци, али и младима мојих година, да пренесем оно што знам о фрули. Иако је традиционалан инструмент, на фрули може да се свира свака врста музике и то је баш занимљиво, каже Марина Марић.
У Осаници се, иначе, једанпут годишње одржава