IMG_2543На простору столетне храстове Четерешке шуме, туристичком бисеру Општине Жабари, покрај цркве Брвнаре старе два века и храма Богородице, саграђеног 1854. године, протекле суботе одржано је шеснаесто по реду „Четерешко прело“. Ова духовно – културна, туристичка и етно манифестација верни је чувар народне традиције кроз песму, фолклор, музику и друге облике народног умећа и стваралаштва. Покровитељ је била Општина Жабари, а организатори Центар за културу „Војислав Илић Млађи“, Црквена општина Четереже, Туристичка организација и Месна заједница Четереже.

IMG_2486Већ по традицији, манифестација је отпочела подизањем заставе на јарбол, уз химну Прела „Дођи драги вечерас на прело“, коју је извела Миљана Пејдо, док је здравицу казивао Марко Матејић.

Шеснаесто „Четерешко прело“ отворио је председник Општине Жабари Јован Лукић, истичући велики значај ове духовно – културне светковине, која окупља извођаче који проносе славу изворног народног стваралаштва. Он је подсетио да је „Четерешко прело“ највећа и најзначајнија манифестација у Општини Жабари која чува српску традицију, културу и обичаје.

-Данас када је техника унапредила све сфере наших живота, велико је задовољство да се по шеснаести пут окупљамо овде у овом велелепном простору, да се вратимо у прошлост и подсетимо традиционалних игара, песама и обичаја, свега оног што симболизује очување традиције и културе једног народа. Сви ми прихватамо нова достигнућа, али смо онолико велики колико чувамо и поштујемо оно што су наши преци вековима стварали. Својим залагањем и заједничким радом трудимо се да генерацијама које долазе оставимо у аманет оно што смо и ми од наших предака наследили, али и да оставимо упечатљив траг по којем ћемо бити препознатљиви. „Четерешко прело“ данас по шеснаести пут игром и песмом шаље такву поруку будућим генерацијама. У нади да ћете одавде понети само најлепше утиске, нека се игра и песма „Четерешког прела“ надалеко чују, казао је Лукић.

АКЦИЈА ДАВАЊА КРВИ, ИЗЛОЖБА ДОМАЋЕ РАДИНОСТИ, ФОЛКЛОР…

У оквиру манифестације организована је акција добровољног давања крви у трансфузиомобилу, а у црквеној порти уприличена је изложба домаће радиности, старих јела, народне ношње, воћа, поврћа, воћне ракије и вина. На летњој позорници игром и песмом представили су се фолклорни ансамбли из Жабара, Александровца, Породина, Симићева, Витежева, Четережа, ГАНИП из Пожаревца и „Бранко Цветковић“ из Београда.

Гости

IMG_2475

Шеснаестом Четерешком прелу, уз бројне мештане и госте присуствовали су потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, председник Скупштине општине Жабари Дејан Адамовић, председница Скупштине општине Жагубица Оливера Пауљескић, заменик председника СО Жагубица Миле Перић, члан Општинског већа Кучева Милош Петровић, директори јавних предузећа и установа.

                  Лепотица „Прела“ Ђурђа Радовић из Александровца

IMG_2528Сва културно – уметничка друштва која су учествовала на „Четерешком прелу“ имала су своју представницу на такмичењу за лепотицу Прела. У конкуренцији седам девојака, по оцени жирија, у саставу: Зоран Марковић, Милош Петровић и Срђан Раденковић, титулу најлепше понела је петнаестогодишња Ђурђа Радовић из Александровца. Прва пратиља је Милица Антонијевић из Београда, а друга пратиља Сања Ђорђевић из Жабара. Завршница програма била је резервисана за наступ Дејана „Меденог“, Маријане Цветковић и Јасмине Ристић.

Д. Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content