Лепотице „Прела“ са организаторима

На простору столетне храстове Четерешке шуме, туристичком бисеру Општине Жабари, покрај цркве Брвнаре старе два века и храма Богородице, саграђеног 1854. године, протекле суботе одржано је седамнаесто по реду „Четерешко прело“. Ова духовно – културна, туристичка и етно манифестација верни је чувар народне традиције кроз песму, фолклор, музику и друге облике народног умећа и стваралаштва. Покровитељ је била Општина Жабари, а организатор Центар за културу „Војислав Илић Млађи“ у сарадњи са Црквеном општином Четереже, Месном заједницом Четереже и Народном библиотеком „Професор др Александар Ивић“ Жабари.

           Пре почетка манифестације одржана је вечерња литургија у Цркви Пресвете Богородице, коју су својим појањем пратили гости из Београда, акапело састав „Србски православни појци“ који се бави очувањем српске традиционалне музике.

      Већ по традицији светковина је отпочела подизањем заставе на јарбол, уз химну Прела „Дођи драги вечерас на прело“, коју је извела Миљана Пејдо из Симићева. Овогодишњу здравицу казивао је Предраг Благојевић, здравичар из Течића код Рековца у пратњи чланова КУД-а „Младост“ из Породина и солисте на хармоници Милене Минић из Ореовице.

           Седамнаесто „Четерешко прело“ отворио је председник Општине Жабари Јован Лукић, истичући велики значај ове духовно – културне светковине која окупља извођаче који проносе славу изворног народног стваралаштва. Он је подсетио да је „Четерешко прело“ највећа и најзначајнија манифестација у Општини Жабари која чува српску традицију, културу и обичаје.

 

                               ФОЛКЛОРИ ЗАБЛИСТАЛИ НА СЦЕНИ

           У оквиру манифестације у црквеној порти уприличена је изложба домаће радиности, старих јела, народне ношње, воћа, поврћа, воћне ракије и вина. Излагачи су били: Удружење „Кључ“ из Жабара, Удружење жена „Сестра Јелица“ из Малог Црнића, Занатска задруга за израду сувенира „Задругарт“ из Свијалнца, произвођач ракије Мирољуб Сарић из Ореовице, произвођач меда Живорад Илић, произвођач колача Нада  Лазаревић из Симићева и Удружење потомака ратника ослободичаких ратова 1912 – 1918. године Општине Жабари. На летњој позорници игром и песмом представили су се фолклорни ансамбли „Космај“ из Сопота, „Стеван Штрбац“ из Врчина, „Младост“ из Породина и акапело састав „Србски православни појци“. Двострука победница на такмичењу „Прва хармоника Србије“ у Соко Бањи, Милена Минић представила се сплетом кола на хармоници, а посебну пажњу посетилаца изазвала је инструментална група „Левач“ из Општине Рековац. Карактеристика ове групе инструменталиста је што се њихово музичко умеће манифестује кроз свирање на лејкама, инструментима направљеним од тикве. Свирање на овим прастарим народним инструментима је дугогодишња традиција у Левчу коју готово 40 година лејкаши преносе посетиоцима многобројних сабора широм Србије.

 

                     ЛЕПОТИЦА „ПРЕЛА“ МИЉАНА ПЕЈДО ИЗ СИМИЋЕВА

Културно – уметничка друштва која су учествовала на „Четерешком прелу“ имала су своју представницу на такмичењу за лепотицу Прела.

У конкуренцији седам девојака, по оцени жирија у саставу: Малиша Антонијевић, Тања Чинч и Иван Андрејић, титулу најлепше понела је седамнаестогодишња Миљана Пејдо из Симићева. Прва пратиља је Лена Савковић из Сопота, а друга пратиља Милица Марковић из Врчина. Награде и ленте девојкама су уручили председник Општине Јован Лукић, директорка  Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ Јелена Стојадиновић и представница Агенције „Тане и Хоризонт Травел“ Кристина Илић.

Завршница програма била је резервисана за наступ „Звезде Гранда“, Мирјане Мирковић и Алексе Перовића у пратњи оркестра Звездана Томића из Витежева.

                                                                                                            Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content