2019-10-15T10:41:26+02:00 15. октобра, 2019. 10:25 |

Четири деценије пожаревачке ВТШСС: Путeм знања и науке

У оквиру Дана ослобођења и октобарских свечаности Града Пожаревца, Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу, једина државна високошколска установа у Браничевском округу  обележила је јубилеј, 40 година постојања.

 

Почела је са радом 13. октобра 1979. године и тај датум се већ 40 година обележава као Дан школе. Оснивачи тадашње Више школе су били СО Пожаревац, ИЕК „Костолац“, Образовно школски центар „13.октобар“ Костолац, ГИК „Стиг“, ОСТ „15. октобар“ Пожаревац, „Дунав – Морава“, „Електроморава“, Фабрика машина „Морава“ и ПИК „Пожаревац“. Део привредних организација, оснивача школе не постоји више, али је високошколска установа опстала у времену дугом скоро пола века и изнедрила 40 генерација инжењера електро, машинске и пољопривредне струке. Том времену се прилагођавала и напредовала, како у образовном, научном, тако и у организационом смислу. По спровођењу прве акредитације, 2005. године, школа је из Више прерасла у Високу техничку школу струковних студија, да би у правном смислу ове године, на четрдесетогодишњицу рада постала саставни део Академије техничких струковних студија Београд са истим студијским програмима, машинством, заштитом биља, електротехником и рачунарством, прехрамбеном технологијом и нутриционизмом и заштитом животне средине.

На Високој техничкој школи у Пожаревцу до сада је дипломирало преко 15.000 инжењера ових струка. Тренутно у њој студира око 600 студената, а предаје 29 професора.

Нови инжењери

Традиционално као и свих година до сада, на Дан школе свечано су уручене дипломе студентима који су ове године завршили студије и добили звање струковних инжењера.  Проф. др Војкан Лучанин, председник Академије уручио је укупно 51 диплому.

Директор ВТШСС, проф. др Владан Ђулаковић предао је и награде најбољим студентима. Највиши просек оцена на смеру прехрамбена технологија и нутриционизам имала је Ана Стевановић, на електротехници и рачунарству Дејан Стојковић, на машинству Милош Манић, на студијском програму пољопривреда Александра Ружић уједно и студент генерације и на заштити животне средине Тамара Филиповић.

 

СИГУРНА ПЕРСПЕКТИВА ШКОЛЕ

Свечаном пријему поводом обележавања јубилеја присуствовале су бројне званице, народни посланик Милетић Михајловић, председник и заменик председника Скупштине града Пожаревца Бојан Илић и Милић Јовановић, в.д. председника Академије техничких струковних студија Београд проф. др Војкан Лучанин, директори високих школа у саставу Академије, директори пожаревачких средњих школа, јавних предузећа и установа, садашњи и некадашњи студенти.

                                                                                 На свечаном пријему

Честитајући четрдесетогодишњицу постојања и рада образовно научне институције, председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић је рекао:

– Дугачак пут сте прошли ви и ваши претходници од 1979. године када је школа основана и почела са радом у изнајмљеним просторијама у Образовном центру 13. октобар у Костолцу. Након електро, машинског и технолошког смера, пратећи тенденције у просвети, али ослушкујући и потребе овог краја, деценију касније уведена је и пољопривредно – прехрамбена струка са студијском групом – инжењера пољопривреде за ратарство. Школске 2003/04. године отворен је и нови одсек за заштиту животне средине, а школске 2008/09. године, акредитоване су и специјалистичке студије на агрономском и машинском одсеку. Ови подаци о школи говоре понајвише о амбицијама људи који су у руководству школе, а који јасно и недвосмислено следе визију у којој наш град израста у средину са јаком и уваженом високошколском установом.

Проф. др Војкан Лучанин, председник Академије техничких струковних студија Београд имао је на свечаном пријему поруку за студенте којима је тог дана уручио дипломе:

– Сада имате и моралну обавезу да се сутра, када почнете да радите, са искуством инжењера за десетак година вратите у ову нашу школу и да сва своја знања и искуства стечена у међувремену пренесете, јер је основни задатак Академије подизање квалитета наставе и уједињење свих заједничких ресурса у инжењерском образовању и науци.

 

Плакете и захвалнице

                                                                     Добитници плакета

Поводом обележавања четрдесетогодишњице постојања Високе техничке школе на свечаности су уручене плакете и захвалнице као и јубиларне награде запосленима.

Плакете си добили Град Пожаревац, ЈКП „Водовод и канализација“, ЈКП „Комуналне службе“, Завод за јавно здравље Пожаревац, ПД „ПРИМ“ д.о.о Костолац, ПД „Георад“ д.о.о Дрмно, ЈП „Топлификација“ Пожаревац и ЈП ЕПС Огранак „ТЕ-КО“ Костолац.

Захвалнице су уручене Пожаревачкој гимназији, Економско-трговинској школи, Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“, Медицинској школи, Политехничкој школи, Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ Пожаревац и Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац као и Концерну „Бамби“, Пољопривредној и саветодавној стручној служби, ЕПС Дистрибуцији Огранак Пожаревац, Регионалној привредној комори, приватним предузећима „Digital Logic RnD, „Филип“ д.о.о, „Храстовача“ д.о. о, „Swisslion“ Вршац и медијским кућама НИПД „Реч народа“ АД Пожаревац и САТ ТВ Пожаревац.

 Јубиларне награде уручене су Владану Ђулаковићу, Јелисавети Јеремић, Милошу Пурићу, Србијанки Марјановић, Виолети Стојановић, Милици Стевановић и Мирку Јовановићу.

                                                                         Уручене захвалнице

Обраћајући се на свечаном пријему поводом јубилеја проф. др Владан Ђулаковић, директор ВТШСС је, подсећајући на 40 протеклих година указао да су оне, кроз тешкоће и промене, трасирале пут даљег развоја школе:

-У години када ВТШСС Пожаревац обележава 40 година свог постојања и рада, истовремено и престаје да постоји као правни субјекат. Како се стварање школе и њен развој нису одвијали сами по себи, већ свесном акцијом и планом, њена даља перспектива зависиће од свесног, организованог и синхронизованог приступа у тражењу најповољнијих решења која су примерена средини. Искрено се надам, да ће сви даљи поступци и наступи бити јединствено засновани на жељи за још бољу и сигурнију перспективу Високе техничке школе струковних студија Пожаревац.

Поводом успешног четрдесетогодишњег рада, Повељу за изузетне резултате у васпитању и образовању бројних генерација,  директору школе, проф. др Владану Ђулаковићу уручио је председник Српске академије иновационих наука проф. др Марко Тодоровић.

                                        Др Тодоровић уручио Повељу проф. др Ђулаковићу

Висока техничка школа струковних студија Пожаревац објавила је и пригодно издање, монографију у којој су забележени историјско – документарно вредни подаци о четрдесетогодишњем раду школе.

Д. Д.