Оптимални рокови за сетву стрних жита су прошли и велики број пољопривредних произвођача је завршио или је при крају овог посла. Са ницањем пшенице и јечма јављају се и штеточине пре свега вектори-преносиоци вируса који прво насељавају раније рокове сетве и раније поникле усеве стрних жита. Мeђу њима најзначајније су лисне ваши (fam. Aphididae) и цикаде од којих је најпознатијаPsammotettix alienus.Ови штетни организми праве директне и индиректне штете (које су значајније јер могу да пренесу вирус и то вирус патуљавости пшенице и вирус жуте патуљавости јечма).

Лисне ваши су вектори вируса жуте патуљавости јечма (Barley Yellow Dwarf Virus BYDV). Симптоми вируса испољавају се у закржљалости биљака, жутилу тј.хлорози лишћа, слабом класању и плодоношењу, а штете могу бити толико велике да може доћи и до преоравања усева. Хлороза се прво јавља на ободу врхова лиске и шири се према основи да би касније читава биљка постала жута. Заражено младо лишће јечма је дебље, чвршће и има усправан положај услед чега биљке имају јежаст изглед.

Вирус патуљавости пшенице (Wheat Dwarf Virus WDV)преноси вектор цикада Psammotettix alienus. Симптоми овог вируса су жутило листова који касније добијају црвенкасту боју, биљке заостају у порасту, а класање често изостаје.

        На површинама под стрним житима може да се примети и жућење у тракама, које није узроковано вирусима већ настаје као последица киселости земљишта и недостатка хранива. Ови симптоми се након прихране обично губе.

Препорука свим пољопривредним произвођачима је да након ницања стрних жита обавезно обиђу своје парцеле и прате појаву наведених штеточина. Инсектицидни третман треба извести уколико се утврди присуство 20-25 јединки ваши по биљци присутних на значајном делу парцеле. Сузбијање се врши препаратима на бази пиретроида који делују контактно тако да свако ново насељавање треба поновo третирати.

                                                                                                    Драгана Урошевић,

                                                                                                дипл.инж.заштите биља

Share.

Comments are closed.

Skip to content