Др Горан Несторовић

У једном броју основних и средњих школа Града Пожаревца до краја ове године требало би да се заврши неколико великих инвестиција, као и да у неким школским срединама започну радови на адаптацији и реконструкцији школских објеката.

Озбиљнији захвати који подразумевају и надоградњу више од 5.000 квадрата, планирају се у Основној школи „Доситеј Обрадовић“, где је израда пројекта у завршној фази. Према речима новог члана Градског већа задуженог за ресор образовања др Горана Несторовића, именованог на ту функцију у мају ове године, поред тога што ће школа изменити свој изглед, она ће значајно и проширити просторне капацитете.

У разговору за „Реч народа“ Несторовић се осврнуо и на капиталне инвестиционе радове, на доградњу и реконструкцију која је у току у дому Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ за додатни смештај ђака.

– Након реализације овог пројекта, капацитети дома биће проширени за још 40 места. На овај начин знатно ће се побољшати услови за рад и учење корисника. С обзиром на то да је Пожаревац седиште округа, а Пољопривредна школа регионална образовна установа, овим ће се осигурати упис ученика из целог браничевског округа, што је осим за ђаке, једнако значајно и за професоре који раде у овој школи, каже Несторовић.

Иначе, са доградњом објекта ученицима ће на располагању бити укупно 2.200 квадрата. По завршетку радова у дом ће моћи да се смести 217 ђака.

Вредност пројекта је 110 милиона динара. Средства је обезбедило Министарство просвете и технолошког развоја, преко Банке за развој Савета Европе. Град је Републици уступио 2,5 хектара земљишта, а помоћи ће и у изградњи комуналне инфраструктуре.

С обзиром на то да је Несторовић све донедавно обављао функцију директора у костолачкој Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“, проблеми и послови везани за средње образовања му нису непознаница.

– Изазов за мене представљају Предшколска установа „Љубица Вребалов“ и основне школе. То су области са којима сам мање упознат. Наиме, средње школе се мање -више ослањају и на своје сопствене буџете, док основношколске установе махом зависе од локалног буџета Града. Све образовне установе су у децембру прошле године предале финансијске планове за спровођење програма у редовном стању. Међутим, имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, реализацији тих програма приступило се крајње рационално. Велика су очекивања од ребаланса буџета који ће бити усмерен ка инвестиционим улагањима у оним установама у којима је то инфраструктурно неопходно. Такође, безбедност ученика у школама је нешто на чему морамо непрекидно да радимо. С обзиром на то да се образовне установе већ сада припремају за предстојећу грејну сезону, наш задатак је да им и у томе, као локална самоуправа, помогнемо, истиче Несторовић.

Несторовић се дотакао и изградње фискултурне сале у Медицинској школи која је годинама проблем у овој установи. Напомиње да је то решив проблем.

– Деци је напоран одлазак на наставу физичког васпитања у Спортску халу, а да не говоримо о томе да ће можда један број њих уписати Факултет за спорт и физичко васпитање. Младима морамо да омогућимо услове за квалитетно образовање, васпитање и развој. Надам се да ћемо овај вишедеценијски проблем успети да решимо, најављује Несторовић.

Модернизација школске наставе није императив само у градским школама. То је потреба и у школама у селима. Несторовић истиче да се једнаки услови образовања и васпитања морају обезбедити свим ученицима, односно да локална самоуправа подједнако треба да улаже и у градске и у сеоске школе. Као пример добре праксе Града, Несторовић наводи Основну школу „Свети владика Николај“, која је у потпуности опремљена.

Што се високошколског образовања тиче, Висока техничка школа струковних студија у Пожаревцу, која функционише у оквиру Академије техничких струковних студија Београд, Одсека примењених инжењерских наука, једина је високообразовна државна установа у Источној Србији. Према речима Несторовића кадрови које ова школа образује, а то су инжењери, потребни су привреди овога краја, имајући у виду и изградњу трећег блока костолачке електране, као и циљ од кога Пожаревац није одустао, а то је да једнога дана постане универзитетски град.

Share.

Comments are closed.

Skip to content