У току је рестаурација три покретне иконе из цркве „Свети Ђорђе“ у Старом Костолцу, која је задужбина капетана Драгутина В. Тодића. Иконе су рад уметника Уроша Предића, осликане пре скоро стотину година. Ово је њихова прва рестаурација на којој ради Сандра Јаковљевић.

Координатори овог подухвата су Костолчанка Снежана Милошевић и старокостолачки свештеник Петар Ражић, који су уз подршку ЕПС-а, костолачког Огранка „ТЕ-КО“, Синдиката копова Костолац и Синдиката термоелектрана Костолац сакупили новац за прибављања потребне документације, дозвола и материјала за рестаурацију.

                   Црквa „Свети Ђорђе“

Цркву Светог Ђорђа у Старом Костолцу подигао је капетан и бродовласник Драгутин Тодић, са својом супругом Лепосавом 1924. године. Краљ Александар Карађорђевић, иначе Тодићев кум, приложио је Свето Јеванђеље и златни крст, капетанов пријатељ Ђорђе Вајферт даривао је ливено звоно, а Урош Предић три иконе.   Црква представља непокретно културно добро као споменик културе.

У порти се налазе Вила „Лепосава“ капетана Тодића из 1923. године и Спомен костурница браниоцима Костолца 1914-1915. године, коју је такође подигао капетан Тодић.

Реч је о дуготрајном и скупом процесу и мора се радити парцијално, али без одлагања, објашњава Снежана Милошевић, и додаје:

 Снежана Милошевић

– Тренутно се рестаурирају иконе Светог Георгија, Светог Прокопија и Светог Игнатија Богоносца. Ради је Сандра Јаковљевић, и то без финансијске надокнаде.  Иконостас је такође у јако лошем стању и хитно би га требало рестаурирати, али најпре се морају обезбедити финансијска средства. Иконе су старе скоро сто година и никада до сада нису рестауриране. Толико дуго су издржале захваљујући изузетно квалитетном раду Уроша Предића. Ипак, прилично су оштећене и много се патине ухватило, тако да је чишћење потрајало. Иконе планирамо да буду завршене до краја године, када ћемо их вратити ту где припадају.

– Ово је врло карактеристична црква. Донатор је капетан Тодић, са супругом Лепосавом. Он је врло важна личност за Србију. За нашу земљу је ратовао и дао на располагање све своје бродове за одбрану. Сву имовину је оставио Србији, свом народу. Отуда је наша дужност да узвратимо поштовањем и да као наследници очувамо његову заоставштину.

                                                                                                                                 А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content