2021-07-10T08:59:18+02:00 10. јула, 2021. 08:59 |

Црнићани премијерно извели Хавелову Просјачку оперу

Општинско аматерско позориште „Бранислав Нушић“, по тексту Вацлава Хавела и у режији Невене Ракочевић из Смедерева извело је премијерно у Малом Црнићу представу „Просјачка опера“.        

   (Фото: Мирослав Животић)Радња у „Просјачкој опери“ дешава се у 18. веку, али је увек жива и актуелна. Опера је премијерно изведена и далеке 1983. године у „Атељеу 212“ у Београду,  у режији Љубомира Драшковића. После дуже паузе, играна је у зајечарском позоришту на „Данима Зорана Радмиловића“, у режији Божидара Ђуровића, редитеља Народног позоришта у Београду.

У сусрет обележавању педесетогодишњице Фестивала драмских аматера села Србије, ОАП „Бранислав Нушић“ из Малог Црнића изабрало је ову представу, јер  има добру причу која тежи да расветли проблеме сваког друштва због чега се сматра општељудском. 

-Пресудно у одабиру текста била је тежина његовог извођења, јер захтева много труда, знања и талента. То све имају глумци нашег позоришта. Хтели смо да учествују сви који су наступали на ФЕДРАС-у ових година и учествовали у његовој организацији. Самим присуством на нашој стишкој, позоришној сцени, глумци уз помоћ локалне заједнице, градили су и изградили манифестацију,  која има републички карактер. Мишљења сам да је премијера успела, а коначни суд свакако ће дати публика и време. Желео бих да се захвалим редитељки Невени Ракочевић, на посвећености и пожтртвованом раду, свим глумцима и представницима локалне самоуправе на подршци… истакао је директор Центра за културу Никола Томић.

Аматери су са сцене испраћани дуготрајним аплаузом                         (Фото: Мирослав Животић)

Улоге су тумачили: Мирослав Митровић, Бојана Митровић, Драгана Алексић, Мирослав Милутиновић, Тамара Јовановић, Валентино Ољача, Немања Павловски, Милош Ивић, Драгана Костић Милутиновић, Никола Павловски, Зоран Живковић, Анђела Ћирковић, Љиљана Милановић и Миле Маринковић. 

Идејна решења сценографије, музике и костима поверена су редитељки Невени Ракочевић, док је о светлима бринуо Ненад Ђорђевић

Премијера је наишла на топао пријем код публике. Присуствовали су бројни љубитељи позоришта међу којима су виђени и представници Општине, председник Малиша Антонијевић и председница Скупштине општине Горанка Стевић са сарадницима.

                                                                                                                       З.С.