2016-12-16T03:17:15+01:00 22. марта, 2016. 10:10 |

ЦРВЕНИ КРСТ ПОЖАРЕВАЦ: Добијена лиценца за „Помоћ у кући“

Кухиња Црвеног крста од јануара, по ХАСАП стандардима

Предстоје реализације пројеката у сарадњи са Црвеним крстом Србије и Аустрије

 

Црвени крст Пожаревца одржао је редовну Годишњу скупштину, на којој је донет низ одлука. Усвојен је извештај о извршењу финансијског плана за прошлу, као и план за ову годину. Такође, Скупштина, којом је председавао Милутин Аврамовић, прихватила је и прошлогодишњи програм реализације хуманитарних акција, које је заједно са својим дугогодишњим партнерима, спроводио пожаревачки Црвени крст. У раду Скупштине учествовао је и Драгослав Карић, представник Црвеног крста Србије.

О постигнутим резултатима у Акцији за здравље, затим на пољу добровољног давалаштва крви, у прикупљању одеће и обуће за социјално угрожена лица, волонтеризму младих, говорила је Јелена Рашић.

DSC_0224

Када је реч о плану рада за ову годину, који је, као и све тачке дневног реда, усвојен једногласно, секретар Саша Обрадовић напоменуо је да је, осим редовних годишњих активности, планирана и реализација других значајних пројеката.

-Наша организација започела је обуку у пружању прве помоћи ученика основних и средњих школа. План је да се на имању ЦК на Тулби, крајем маја, почетком јуна, организује градско такмичење из ове обасти. Првопласиране екипе основаца и средњоколаца ишле би даље на републичко такмичење, које организује ЦК Србије. Наша организација је 5. фебруара, званично од Министрства за рад и социјалну политику, добила лиценцу за спровођење активности у оквиру Сервиса „Помоћ у кући“ и она ће важити у наредних шест година. Такође, након уређења кухиње, од јануара, па у наредних годину дана поседујемо и ХАСАП сертификат. Када пожаревачкој болници буде истекао уговор са тренутним снабдевачем хране за пацијенте, ЦК, обзиром да сада испуњава све техничке услове, моћи ће поново да преузме посао, нагласио је Обрадовић.

У сарадњи са ЦК Србије,започећемо пројекат, који ће се односити на прикупљање података о деци која нису укључе на у образовни систем Града Пожаревца, укључујући и ГО Костолац. Када је реч о деловању у несрећама, ЦК у Пожаревцу, са аустријским Црвеним крстом ове године реализује пројекат под називом „Сигурније школе-снажнија заједница“. Њиме су обухваћени ученици основних школа, узраста од 1. до 4. разреда, са територије Града Пожаревца, уључујући и ГО Костолац. Штампаће се брошуре, а одржаће се и предавање о понашању у условима ванредног стања (земљотрес, поплава). У оквиру овог пројекта, осим Града Пожаревца, укључени су и Петровац на Млави, Жагубица, Свилајнац, Параћин и Трстеник. На нашем имању на Тулби биће саграђена четири мала и један већи павиљон, који ће служити као летње учионице. Деца ће у организованим групама долазити на Тулбу, где ће им бити обезбеђена једнодневна обука о понашању у ванредним ситуацијама.