2020-06-01T12:28:37+02:00 1. јуна, 2020. 12:24 |

Црвени крст Пожаревац: Почела летња кампања

          Ивана Родић и Саша Обрадовић

У понедељак, 1. јуна Црвени крст Пожаревац и Институт за трансфузију крви Србије званично су обележили почетак 16. Летње кампање акције добровољног давања крви. Осим Пожаревца кампања је истог дана отпочела у Смедереву и Мионици, а у наредним данима почеће у осталим српским градовима.

Секретар Црвеног крста Пожаревац Саша Обрадовић истиче да ће Летња кампања трајати током јуна, јула, августа и септембра, а циљ је да се обезбеде неопходне резерве драгоцене течности за  операције и лечење болесника.

-Циљ нам је да током летњих месеци резерве крви одржимо на  оптималном нивоу како не би долазило до одлагања и отказивања операција, како у Општој болници у Пожаревцу, тако и на клиникама и здравственим установама у Београду, рекао је Обрадовић и позвао добровољне даваоце да се током наредних месеци одазову акцијама које се организују сваког понедељка у Дому црвеног крста у Пожаревцу од 9 до 15 сати.

Ивана Родић из Института за трансфузију крви Србије напоменула је да су залихе крви почеле да расту, али да тај број и даље није на оптималном нивоу, као и то да су већ три недеље смањене резерве крви негативних крвних група.

-Ова година је изузетно важна, али и другачија од свих  претходних. За нама је период ванредног стања и борбе са корона вирусом коју приводимо крају. Наш задатак је да одговоримо потребама   , а  то ћемо једино моћи ако покажемо хуманост и солидарност, рекла је Родић.