2018-05-07T12:59:22+02:00 7. маја, 2018. 12:59 |

ЦРВЕНИ КРСТ ПОЖАРЕВАЦ : Редовне акције сваког понедељка

У организацији Црвеног крста у Пожаревцу представљен је нови Закон о трансфузијској медицини којим су промењени услови добровољног давалаштва крви као и начин рада трансфузијских институција.

            -Имплетација Закона је започета у Србији 1. јануара ове године. У Граду Пожаревцу имплементација је почела да се примењује 1. маја, одмах после Смедерева и Шапца. Суштина Закона је да Трансфузиолошка служба Опште болнице у Пожаревцу као и друге у Србији, прерастају у банке крви, а све акције добровољног давалаштва  биће организоване у Дому Црвеног крста у Пожаревцу. Данас је одржана прва акција и до краја године одржаваће се сваког понедељка од 10 до 16 часова, рекао је на конфернцији за медије Саша Обрадовић, секретар ЦК.

            Акције добровољног давања крви и даље ће бити организоване у компанијама, предузећима, средњим школама и другим институцијама као и до сада, потврдила је  Ивана Родић, начелник Одељења за мотивацију и организацију добровољних давалаца крви у Институту за трансфузију крви у Београду и позвала медије да и даље промовишу давалаштво.

            Директор Опште болнице у Пожаревцу, др Данко Николић је рекао да ће применом нових метода и апаратура у анализи и провери дате крви, примаоци бити још безбеднији.

            Пожаревац, иначе, већ годинама прима признања као најхуманији град у Србији са индексом 7, што је далеко изнад републичког просека. Председник Скупштине Града Пожаревца, Бојан Илић обећао је помоћ и подршку у организацији свих акција и позвао Пожаревљане да се убудуће као и до сада, одазивају акцијама добровољног давалаштва.