На пункту „Орач“ преко пута железничке станице у Пожаревцу Организација Црвеног крста у сарадњи са невладиним сектором, удружењима грађана „Подигнимо гард пороцима“ и „ Боље сутра 012“ обележила 17. октобар, Светски дан борбе против сиромаштва. Кориcницима Народне кухиње су подељени прехрамбени и хигијенски пакети.Пункт „Орач“ је један од пет дистрибутивних центара Народне кухиње у Пожаревцу и Костолцу. У Пожаревцу се храна, кувани оброк, дели још и у насељу за расељене са Косова у Узун Мирковој улици, а у Костолцу на три пункта. Храна се припрема за 850 корисника, око 400 у Пожаревцу и 450 у Костолцу:

            -Глад је најекстремнији вид сиромаштва.Народна кухиња Црвеног крста свакодневно, сем недељом, корисницима дели оброке. Данас на Светски дан борбе против сиромаштва појачали смотај оброк пакетима намирница и хигијене. Слаткише су прикупила деца Основне школе „Доситеј Обрадовић“ и Музичке „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца за децу корисника Народне кухиње,рекао је Новица Ђорђевић, социјални радник у Црвеном крсту.

            Пакети намирница се редовно већ трећу годину односе и корисницима социјалне помоћи у сеоским насељима на територији Града Пожаревца. Ову врсту помоћи на основу евиденције Центра за социјални рад, финансијски обезбеђује локална самоуправа.

            Народна кухиња у Пожаревцу се финансира из два извора. Намирнице обезбеђује Црвени крст Србије преко Владе, а остале трошкове попут енергије и припреме, дистрибуције обезбеђује локална самоуправа. Корисници Народне кухиње су чланови породица примаоца материјалног обезбеђења и категорије становништва које живи на граници сиромаштва, пензионери са ниским примањима као и људи који због неких административних разлога не могу да добију социјалну помоћ.

Share.

Comments are closed.

Skip to content