4039Тек што се завршила Недеља Црвеног крста у оквиру које је Црвени крст у Пожаревцу организовао низ хуманитарних активности, кренуло се са припремама Међурегионалног такмичења у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда стања и обољења које ће се 10. јуна, први пут одржати у Пожаревцу на Тулби.

             У Недељи Црвеног крста пожаревачки хуманитарци су за 47 социјално угрожених малишана,који похађају припремни програм Предшколске установе „Љубица Вребалов“ у Петки и Острову, обезбедили нову гардеробу. Донација је „ишла“ преко Црвеног крста Србије у оквиру пројекта „Заједнички програм за инклузију деце у образовање”. Такође, у овом периоду, у сарадњи са Медицинском школом и службом Хитне помоћи Дома здравља, одржан је јавни час у пружању прве помоћи и реалистичког приказа повреда и стања. Активни су били и волонтери, који су ученицима основних и средњих школа делили едукативни материјал из области смањења ризика и ублажавања последица од елементарних непогода и других опасности.

У оквиру Недеље Црвеног крста, у Основној школи „Јован Цвијић“ у Костолцу, организована је трибина на тему„Међународно хуманитарно право – Женевска конвенција и историјат Црвеног крста“. Предавач је био Драган Медојевић, дугогодишњи активиста и волонтер Црвеног крста.

У сарадњи са Патронажном службом Дома здравља, представници Црвеног крста обишли су кориснике сервиса „Помоћ у кући“ којом приликом је спроведена анкета о квалитету услуга геронтодомаћица и истовремено контролисано здравствено стање корисника путем мерења крвног притиска и нивоа шећера у крви. Да подсетимо, о основним потребама 66 корисника сервиса „Помоћ у кући за стара лица и особе са инвалидитетом“ на територији Града Пожаревца брине десет геронтодомаћица. Захваљујући њима квалитет живота људи које оне опслужују, последњих година подигнут је на један виши ниво.

Пожаревац не напушта лидерску позицију

Традиционална свечаност поводом 14. јуна, Светског дана добровољних давалаца крви, у Црвеном крсту Србије и ове године биће одржана средином јуна. Пожаревљанима, који су и даље у врху по резултатима у акцијама добровољног давалаштва крви, том приликом биће уручено признање најхуманијег града.

Share.

Comments are closed.

Skip to content