2017-09-26T22:27:07+02:00 26. септембра, 2017. 22:27 |

ЧУТИ И РАЗУМЕТИ: Обележена Светска недеља глувих и наглувих

      Традиционална хуманитарна акција „ЧУТИ И РАЗУМЕТИ“ одржана је минулог петка по шести пут. Акција се од 2012. године одржава сваке последње недеље септембра поводом Светске недеље глувих и наглувих особа. Audiovox је покренуо ову акцију са циљем да деци са оштећеним слухом покаже да су саставни део овог друштва и да се скрене пажњу јавности на њихове проблеме и потребе које имају током одрастања.

Ове године акцији су присуствовала деца са оштећеним слухом из целе Србије, била су присутна деца из школа из Суботице, Новог Сада, Јагодине и Ниша, као и представници школе из Крагујевца. Овогодишња акција „ЧУТИ И РАЗУМЕТИ“ је почела окупљањем деце са оштећеним слухом у сали Културног центра Чукарица на Бановом Брду.  Први део акције чинио је програм у Културном центру Чукарица који су отворили бубњари Драгољуба Ђуричића под називом „Балканска лавина“. Програм је водио глумац Марко Степановић а на почетку у име организатора акције присутнима се обратила Јела Мрмак, директорка компаније Аудиовоx:

 „Шести пут смо се окупили и имамо неке резултате које желим да вам поменем. За ових 6 година дошло је до неких промена, бар што се тиче набавке помагала за децу оштећеног слуха. Рекла би да нас је неко чуо а и разумео. До скоро су ђаци имали могућност да набаве бесплатна помагала за слух за оба ува до 18. године живота. Сада имамо задовољство и срећу да млади до 26. године а то значи до краја редовних студија, бесплатно набављају ове слушне апарате. Дакле, помоћ за слух постоји, на вама је да будете вредни, да учите, да уписујете факултете, а ваши наставници из школа, ваши доктори и ми са њима ћемо бринути о вашем слуху.“

У наставку програма учеснике је поздравила др сц мед Бранка Микић, шеф Одсека за аудиолошку рехабилитацију Клинике за ОРЛ КЦ Србије а затим су наступили полазници школе глуме „Први кораци“ коју воде глумци Небојша Глоговац и Катарина Гојковић. У наставку су мађионичари Пикси и Зека извели „Магичну представу без речи“ а за крај наступио је дечији инклузивни хор Исон из Новог Сада.

Након дружења у сали Културног центра Чукарица учесници хуманитарне акције „ЧУТИ И РАЗУМЕТИ“ су прешли у Пожешку улицу где их је у сарадњи са ГСП-ом чекао весели трамвај са Докторима Кловновима и украшен балонима.После веселе вожње кроз град трамвај је стигао на Калемегдан где су учесници након што су се окрепили храном и освежењем наставили обилазак парка са туристичким водичем Жељком Пилиповићем који их је упознао са историјом и тајнама тврђаве.

Зоран Кричак

AUDIOVOХ