НА ЗАХТЕВ ЧИТАЛАЦА:

Напукли зидови и испуцала фасада која отпада опасност су по пролазнике и све у околини. Стање је из дана у дан све горе, чему посебно доприносе кров који прокишњава и попуцала прозорска стакла. Једини станари, глодари и голубови, који су овде пронашли уточиште, уз непријатне мирисе који отуда допиру у топлијим месецима, опомињу да постоји и потенцијална опасност од заразе.

Фотографија снимљена 2022. године

Ова оронула и потпуно запуштена зграда налази се у центру Пожаревца, на углу Таковске улице и Драже Марковића. Препознатљива је као зграда Радио Пожаревца или Речи народа. На њој још увек стоји табла са натписом „Реч народа“. Међутим, одавно није ништа од тога… Корисници су се смењивали, док је објекат наочиглед свих дотрајавао.

Пре шест година, са гашењем Јавног радиодифузног предузећа „Радио Пожаревац“, одласком новинара, спикера и тон мајстора из ње и пресељењем радијске опреме у складишни простор Града и Народне библиотеке у Пожаревцу, зграда је потпуно препуштена пропадању.

Иначе, „Радио Пожаревац“ је на овој адреси био од 1977. године, када се информативна кућа  „Реч народа“, која је тада била у статусу јавног предузећа, заједно са новооснованом регионалном радио станицом, из Лењинове улице број 4 преселила у Таковску 5.

Међутим, претходно су ту зграду годинама користила бројна друга јавна предузећа и службе: „Водовод“, чији је директор био Андра Фајлер, потом, „Пут – Управа за ниску градњу“, на челу са Данком Соломоновићем, једно време била је ту и станица за превоз путника, па Занатска мушка школа са интернатом, а по неким казивањима, ту је радила и Служба војног одсека.

Старији Пожаревљани се не сећају ко је зграду подигао, али има оних који тврде да је кућу  по изградњи, тридесетих година 20. века, купио Станојло Новаковић, трговац који се, поред осталог, бавио и уносном трговином перјем. По завршетку рата, њему је ова некретнина национализована, да би недавно била враћена његовим наследницима који су 2012. године покренули процес реституције и привели га крају у своју корист.

Оно што је остало исто као и деценијама уназад јесте небрига о овом вековном сведоку историје Пожаревца и, што је најстрашније, потенцијалној опасности коју представља по људе и возила у његовој близини.

Овом приликом наведено документујемо фотографијама из 2022. и 2017. године.

 

Фотографија снимљена 2022. године

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Придружите се и ви

Позивамо вас да заједно исписујемо објаве у рубрици “На захтев читалаца”, на тему „Некада и сада“, са обухватом Браничевског управног округа.  Циљ је да упоредо представимо промене које су се дешавале око нас, било да су допринеле напретку или назадовању.

Отуда вас позивамо да са нама поделите фотографије призора из даље или ближе прошлости и у актуелном тренутку, уз објашњење о томе шта је представљено на фотографији, каква врста промене, сматрате ли то добрим или лошим примером.

Наглашавамо да је важно да су фотографије ваше, као и да ће их редакција „Речи народа“ користити само за потребе рубрике „Некада и сада“, на сајту „Реч народа“, ФБ профилу „Реч народа“ и новинама „Реч народа“.  

 

Фотографисано 2017. године на улазу у радијски студио

Share.

Comments are closed.

Skip to content