У част вечерашњег почетка Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља, данас су на Старом гробљу у Пожаревцу запаљене су свеће и положено цвеће на гроб познате српске и југословенске глумице Живке Матић у чију част се Смотра одржава.

Крај недавно подигнутог споменика који доликује уметници њене славе и талента, окупили су представници Центра за културу Пожаревац одавши јој дужну почаст.

– Многима су и након толико година актуелне филмске и радијске улоге којима је Живка Матић несебично даривала публику. Лично ми је драго што сам испунила обећање дато доласком на место директорке Центра за културу и уз подршку Града Пожаревца заједнички подарили спомен обележје какво припада уметници попут Живке, рекла је Галина Перић поклонивши се сенама глумице.   

Живка Матић, рођена је 19. јуна 1923. године у Пожаревцу и у истом граду сахрањена маја 1998. Професионални глумачки живот донео јој је  бројне позоришне и филмске улоге различитих каратера, али се седамдесетих година нашла у жижи популарности захваљујући улогама просечне и виспрене српске жене са села. Своје маестралне креације по којима се памти испољила је у телевизијским серијама „Љубав на сеоски начин“, „Парничари“, „Музиканти“, „Грађани села Луга“ и емисијама Радио Београда „Село весело“ и „Весело вече“. 

Текст и снимци Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content