2020-06-15T08:35:54+02:00 15. јуна, 2020. 08:35 |

Да ђацима буде топлије

ОСНОВНА ШКОЛА „МИЛОШ САВИЋ“ ЛУЧИЦА

Пре десетак дана завршени су радови на реконструкцији зграде Основне школе „Милош Савић“ у Лучици. На згради матичне школе је комплетно урађена термоизолациона фасада са уградњом стиропора дебљине 10 сантиметара. Постављени су лучни лимови, сређене окапнице и симсови. То ће ђацима и њиховим наставницима већ од следеће године када се клупе напуне, осигурати топлије учионице и боље услове за учење.


Средства, око 3, 8 милиона динара, обезбедило је Министарство правде Републике Србије, потврдио је директор Школе, Славиша Стојадиновић: 

Славиша Стојадиновић

-Од Министраства правде смо добили средства по програму који се назива „Опортунитет“. То је програм који обезбеђује финансијска средства од одлагања поступака кривичног гоњења. Једанпут годишње ово Министарство у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја расписује конкурс на који се достављају пројекти из целе Србије. Комисија по својим критеријумима изабере одређени број пројеката, око 10 одсто од пристиглих. Прошле године је конкурисало 1500 пројеката, а око 150 је изабрано. Међу тих 150 је и пројекат ОШ „Милош Савић“ из Лучице „Побољшање енергетске ефикасности и израда фасаде за матичну школу у Лучици“.

Радови су се изводили током ванредног стања, каже директор и додаје:

-Све је почело првог дана увођења ванредног стања у Србији, 16. марта што је чиста случајност. Тада би почели и да се настава изводила у школи уз мере предострожности због безбедности ученика. Наша школи има само прву смену и радило би се по завршетку наставе од 14 часова. С обзиром на то да је стопирана настава, а са ученицима је почела настава на даљину,  радови су реализовани уз поштовање мера заштите. Радници нису били угрожени. Радови су завршени пре десетак дана у потпуности у складу са пројектом који смо имали.

Душка Рајчић, учитељица са ТВ-а 

Поред неколико наставнима са подручја Школске управе Пожаревац, часове преко другог програма РТС-а за ученике у Србији држала је и учитељица ОШ „Милош Савић“, Душка Рајчић. Часови су били за ученике другог разреда, а о том свом новом просветном искуству, она каже:

-Припремати часове које ће пратити сва деца другог разреда у Србији је био велики изазов за мене и велика част што сам део тима који је оформило Министарство просвете. Потрудила сам се да испуним очекивања, да настава буде квалитетна, садржајна, занимљива. Настојала сам да питања која деци постављам пробуде жељу за новим сазнањем, јер су они код куће, уче и прате наставу у различитом окружењу, али сви имају исти задатак, да свој дом претворе у учионицу, да савладају градиво и припреме се за следећи разред.

ЈОШ ПРОЈЕКАТА

Основна школа „Милош Савић“ у Лучици која има и два подручна одељења у Пољани и Пругову, поред ове инвестиције имала је од почетка године још неколико улагања у објекте. У школи у Пругову замењене су водоводне инсталација које су биле у лошем стању, па је тако и решен велики проблем водоснабдевања. Такође, почетком 2020. године у матичној школи у Лучици у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, реализован је пројекат „Повезане школе“ по коме је ово Министарство обезбедило бесплатан прикључак за интернет за целу школу са максималним брзинама протока.

У школама у Пољани и Пругову ван овог пројекта, ученицима је обезбеђен  интернет који задовољава стандарде наставе. Планова има још, каже директор Славиша Стојадиновић:

-Очекујемо у наредним данима почетак радова на кречењу фасаде школе у Пољани. Та школа грађена од цигала велике дебљине са добрим изолационим својствима и уз одговарајуће поправке ће се окречити и освежити. Радове финансира Град Пожаревац који је, морам да кажем, подршка школи у сваком њеном пројекту. Заиста смо задовољни сарадњом са нашом локалном самоуправом. Обезбедила нам је финансијска средства и за извођење пројекта националног значаја креираног од Министарства просвете са називом  „Обогаћени једносменски рад“. Пројекат подразумева да деца која су се определила да остају у школи након редовне наставе на активностима попут подршке у учењу и изради домаћих задатака, у спорту, музици, екологији, интернет вежбању на рачунару, језицима још два до три сата, имају ручак. Пројекат је подржао Град Пожаревац обезбедивши дневни оброк за 73 ученика од 1. до 8. разреда. Стицајем околности које су нас снашле, пројекат је обустављен када је уведено ванредно стање, али очекујемо  да Министарства просвете настави са реализацијом и наредне школске године јер смо задовољни резултатима.

Славиша Стојадиновић:

                                           Поносни на ђаке          

-Ми смо као школа јако поносни на наше ученике јер имају широко развијена интересовања, воле спорт, науку, такмичења. Имали смо велики број успеха на такмичењима и у току ове школске године до почетка пандемије. Многи наши ученици су остварили запажене резултате на такмичењима, а оно што посебно волим да наглашавам је да су и ове године преко ђачког парламента укључени у хуманитарне акције на локалу. Једна од њих је била прикупљање новогодишњих пакетића који су уручени на Светог Саву за школску славу поделили. Прикупљено је преко 30 пакетића, пола су издвојили за ученике школе који су социјално угрожени, а друга половина је била за децу са Л – дауновим синдромом из Удружења „Осми дан“. 

НАСТАВА НА ДАЉИНУ

За време трајања епидемије и ванредног стања као и у свим школама у Србији и у ОШ „Милош Савић“ предузете су мере у складу са упутствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Настава за ђаке је из школских клупа постала настава на даљину. Овај период, директор Славиша Стојадиновић оцењује као успешан:

-Завршили смо, по мом мишљењу, добро колико је то могуће у таквим условима. Наравно да таква настава не може да се мери са класичном наставом, али са друге стране није било избора због ситуације. Могу да кажем да су сва деца учествовала у раду. Користили смо гугл учионицу, мејлове, вибер групе. Деца су пратила наставу преко другог и трећег канала РТС-а и користили су доступне садржаје са интернета, јутјуба… Наши учитељи и наставници су информатички добро припремљени тако да су успели да се изборе и у тим условима.

Први улазак ученика у школу је био 2. јуна када су радили пробни завршни испит. Испоштована су сва упутства добијена од Министарства просвете. У учионицама је било по 9 ученика и 1 наставник, а размак између клупа је прописно постављен на 2 метра удаљености. Пробни завршни испит је имало 37 осмака распоређених у 5 учионица и поштовале су се мере заштите. На исти начин биће организован и завршни испит из математике и српског језика, 17. 18. јуна, као и полагање комбинованог теста 19. јуна.

Док једни одлазе, други се спремају за школу. У току је упис првака и очекује се према интересовању родитеља, 30 нових ученика у школској 2020/ 2021. години. Пријављивање је електронским путем и на основу заказаних термина почела су педагошко – психолошка тестирања будућих првака.

ОШ „Милош Савић“ која ове јесени обележава 180 година постојања, има у три школе укупно 260 ученика. 

Д. Деурић