2018-06-06T10:13:37+02:00 6. јуна, 2018. 10:13 |

Да једна улица у Београду понесе име генералa Величковића

У знак сећања на генерал-пуковника Војске Југославије Љубишу Величковића, бившег команданта Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране који је погинуо током агресије НАТО пакта на Србију, крај његове вечне куће у родном Црљенцу, окупили су се: директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, представници малоцрнићке Општине на челу са председником Општине Малишом Антонијевићем и председницом Скупштине општине Горанком Стевић, представници РВ и ПВО Војске Србије, генералови саборци и мештани села, директори јавних предузећа и установа, ученици ОШ „Милисав Николић“ из Божевца, пријатељи, познаници и чланови породице Величковић.


Пошто је положио венац на споменик, Марко Ђурић је истакао да Србија никада неће заборавити јунаштво и жртву коју је Величковић поднео за Србију. Ђурић је обећао да ће покренути иницијативу да једна улица у главном граду Србије, Београду, понесе његово име.

Присутнима се затим обратио и први човек Општине Малиша Антонијевић.

„Година у којој је генерал Величковић погинуо, била је тешка за читав српски народ, јер су светски моћници подржавали прогон нашег народа из вековне колевке српства, са Косова и Метохије. Србија се бранила, јер је имала снагу у оданим и храбрим војницима какав је био и сам генерал Величковић…Свака жртва нашег народа и наших јунака нас подсећа колико је скупа слобода када се плаћа људским животима, и колико ту слободу треба да ценимо. Наше корене и традицију не смемо заборављати није их заборављао ни генерал Величковић, који се увек радо враћао у своје родно село и ту навику пренео и на своје потомке. Бројне су анегдоте о летовима генерала и о томе како је у прелетима преко Црљенца успевао да се спусти толико ниско да отпоздрави својима у селу и са кућног прага. Он је великан нашег краја, великан српског народа, истакао је Антонијевић и додао:

„Свој кућни праг и народ, Величковић је бранио и те трагичне 1999. године. Храбро и достојанствено је применио своје знање и вештине искусног пилота, оданог војника, да заштити свој народ и земљу. Судбина је одредила његов последњи лет, лет у вечност…

Дугујемо генералу и његовој породици да га се вечно сећамо, и онда када овде буду неке друге, треће, пете генерације потомака. Он ће за ово поднебље увек бити господар српских слободарских висина, истакао је Антонијевић.

 

У знак сећање на генерал-пуковника Љубишу Величковића, на спортском терену у Црљенцу одржан је традиционални 19. Меморијални турнир на коме је победио ФК „Стиг“ из Црљенца.

Пехар је капитену екипе уручио председник Општине.

З.С.