Поучени прошлогодишњим негативним искуством, Удружење пензионера Града Пожаревца почетком ове године обратило се Електропривреди Србије, кабинету председника Србије Александра Вучића и Министарству енергетике, са молбом да се организацији у што краћем року одговори да ли ће за наредну грејну сезону за пензионере бити угља или неће.

-Након извесног времена одговор од надлежних из ЕПС-а је стигао и гласи да угља за пензионере, инвалиде рада и синдикате неће бити из Костолца, изузев за запослене у костолачком огранку ЕПС-а, рекао је за „Реч народа“ председник пензионерске организације у Пожаревцу Милорад Јовановић.

Милорад Јовановић

„ЦРНО ЗЛАТО“ ИЗ ПЉЕВАЉА ПРЕЛАЗНО РЕШЕЊЕ

О негативном одговору из ЕПС-а, нагласио је Јовановић, информисан је градоначелник Пожаревца који је упознат и са евентуалном организацијом протеста пензионера због оваквог става.

-Градоначелник се заложио, контактирао надлежне у ЕПС-у, међутим до данас, нисмо успели ништа конкретно да се договоримо. Сагледавајући целокупну ситуацију и имајући у виду констатни притисак пензионера, обратили смо се Јавном предузећу „Србија шуме“, њиховој подручној јединици у Кучеву, како би нам они обезбедили угаљ у некој већој количини. Према незваничним информацијама постоје реалне шансе да ово предузеће потпише са нама уговор, међутим док се то не деси, за нас је све то знак питања. У међувремену морали смо имати неку алтернативу и на Извршном одбору донели смо одлуку да организујемо набавку мрког угља из Црне Горе, тачније из Пљеваља. Реч је о калоријски дупло јачем угљу од костолачког, али и дупло скупљем. Цена једне тоне са превозом до крајњих корисника је 22.000 динара, рекао је Јовановић и додао да једна тона плевљанског угља замењује две тоне костолачког.

Најмања количина угља коју пензионер може да упише су две тоне. Оно што Удружење пензионера у овом тренутку може да уради јесте да својим члановима, преко Фонда ПИО обезбеди куповину на шест месечних рата, или на три месечне рате, на благајни организације.

НЕ ОДУСТАЈУ ОД КОСТОЛАЧКОГ УГЉА

Јовановић истиче да пожаревачки пензионери не одустају од костолачког угља. Иначе, укупна количина потребна за испоруку члановима Удружења, ни у ком случају не би угрозила енергетски систем Србије.

-Количина угља коју добија наше удружење је једнодневна производња овог енергента у Костолцу. Ако пензионери не добију огрев за наредну грејну сезону, биће принуђени да се окрену електричној енергији што ће повећати потрошњу овог енергента, па је питање шта тиме добија држава, а шта чланови пензионерске организације.

Share.

Comments are closed.

Skip to content