У оквиру обележавања Светског дана без дуванског дима, Завод за јавно здравље Пожаревац у сарaдњи са Црвеним крстом, Апотеком Пожаревац – Апотеком „Аескулап” и Поливалентном патронажном службом Дома здравља, организовао је у Градској управи Пожаревца  Акцију за здравље.

Кампања против дуванског дима одвијала се под слоганом „Не дозволите да због дувана изгубите дах”, а тема је била –Дуван и здравље плућа што значи да је посебна пажња посвећена негативном утицају дувана на плућа, посебно са аспекта његовог утицааја на појаву тешке болести, карцинома плућа али и осталих плућних обољења.

Др Цвија Стојановић,  специјалиста за социјалну медицину у Заводу за јавно здравље Пожаревац, на конференцији за медије овим поводом истакла је да су посебна интересна група у кампањи Светског дана без дуванског дима, млади људи. Намера је организатора да се скрене пажња на здравствене, економске и социјалне последице које  изазива конзумирање дувана, као да се промовишу мере и активности на смањењу понуде, потражње, употребе и изложености дуванском диму.

 -Дувански дим садржи више од седам хиљада хемијских једињења од којих је више од седамдесет посто канцерогено. Болести органа за дисање су у порасту, како малигних тако и опструктивних, како код деце тако и код одраслих. Статистички подаци су поражавајући, истаживање из 2017. године показује да око 2,5 милиона људи у Србији пуши, а чак једанаест посто деце узраста од 11 до 15 година су већ пушачи. Очекујемо од родитеља и свих чланова заједнице да предузму мере којима ће промовисати здрав живот пре свега међу младима како бисмо их сачували од штетних последица дувана по њихово здравље, истакла је др Стојановић.

                                                                    Сачувати здрава плућа  

        Циљ кампање Светског дана без дуванa је да укаже на важност здравља плућа за постизање укупног здравља и благостања али и на последице пушења и велики број смртних случајева и плућних болести широм света изазваних дуваном, укључујући и хроничне респираторне болести и рак плућа. Овим активностима скреће се пажња на повезаност употребе дувана и туберкулозе и на последице по здравље људи свих узраста због изложености дуванском диму.

Основна порука кампање је да контрола дувана мора постати приоритет владама и заједницама широм света како би се остварио циљ одрживог развоја до 2030. године и за трећину смањила превремена смртност услед употребе дувана.

 У циљу смањења употребе дувана и изложености дуванском диму све државе света требало би да имплементирају оквирну Конвенцију о контроли дувана Светске здравствене организације, што подразумева имплементацију и спровођење најефикаснијих мера на смањењу понуде и потражње дувана и дуванских производа.

У прошлонедељној акцији против дуванског дима учествовали су и активисти Црвеног крста који су у згради Градске управе Пожаревца, учеснике кампање, који су свој однос према дувану симболично манифестовали ломљењем цигарета, награђивали јабукама.

                                                                                                                                                                                    И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content