Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ у Пожаревцу 2021. годину завршава чињеницом да је успело да превазиђе летњу кризу и да су својим корисницима обезбедили довољне количине здраве воде. Осим тога, у другој половини године почела је реализација пројекта уградње уређаја за даљинско очитавање потрошње воде у домаћинствима. Директор предузећа Александар Димитријевић о раду у години за нама каже:

-Ова година је била доста турбулентна  и због високих температура у дугом временском периоду и због корона пандемије. Ипак, успели смо да превазиђемо све те проблеме. Водоснабдевање је било стабилно и што се тиче квалитета и квантитета воде. Пожаревац је био један од ретких градова у Србији који у току изузетно топлог летњег периода није имао рестрикције воде. Чињеница је да смо имали великих проблема са обезбеђењем довољне количине, јер је хидролошка ситуација  целе године била изузетно лоша. Зато смо увели неке нове системе дезинфекције и припреме воде на језерској касети пет. То је дало резултат и било пресудно да ове године буде довољно квалитетне воде. Исти проблем као на пожаревачком водоизворишту „Кључ“ се јављао и на сеоским водоводима. Успели смо, уз напор, да током целе године одржимо систем у функцији.

Александар Димитријевић

Димитријевић каже да су припреме за наредну годину већ кренуле, али да све највише зависи од хидролошке ситуације:

– Само извориште „Кључ“ једноставно нема довољне количине воде за град Пожаревац и морамо да планирамо како да их обезбедимо кроз наливање. Једна од ствари коју ћемо морати да урадимо у предсезони су три нова три бунара на Кључу и Меминцу која би требало да дају додатних 30 секундних литара неоптерећених нитратима. То би требало да завршимо до почетка сезоне како би било довољно воде када је потрошња највећа. То је, као и наливање касете, једно од привремених решења. Аплицирали смо за средства код Министарства као би урадили нови пројекат за реверсну осмозу за извориште „Меминац“ које би могло да пружи нових 60 литара воде.

 

ВЕЛИКИ БРОЈ ИНТЕРВЕНЦИЈА НА МРЕЖИ

Ове године забележен је велики број интервенција на водоводној мрежи. На главним и цевоводима већих промера није било већих дефеката. Изузетно велики проблем за „Водовод“ су прикључци, каже директор овог јавног предузећа:

– Приликом изградње и замене азбестно-цементних цевовода  и других реконструкција радили су се магистрални делови примарне мреже, док су прикључци остали какви су били, стари до педесетак година. Ове године 97 одсто свих интервенција је било управо на прикључцима. Због тога смо ове године доста сопствених средстава уложили за замену прикључака. Највећи број њих у Пожаревцу су још увек поцинковани, што говори о њиховој старости и истрошености. С друге стране,  од рационализације 2017. године, када се број запослених смањио, све је мање радника на интервенцијама. То све успорава решавање проблема. Било је доста ситуација да су људи морали да чекају да се хаварија отклони, јер у једном тренутку не можемо да се стигнемо на више места. Дешавале су се ситуације да је било преко 50 пуцања дневно управо на прикључцима. Један од разлога пуцања је потрошња огромне количине воде целог лета. Систем водоснабдевања је био на горњој граници капацитета мреже. Потрошња је појединих дана прелазила 320 до 330  секундних литара. За такву потрошњу и проток тих количина воде, као и притисак, нису предвиђене  све водоводне цеви. Зато ћемо и следеће године да наставимо да уграђујемо и реконструишемо прикључке. Свакако треба имати у виду да Пожаревац има 17000 прикључака на воду. Нису сви у лошем стању , али оно што јесте не може да се замени у кратком временском периоду. Тај процес ће потрајати.

РАЦИОНАЛИЗАЦИЈА ПОТРОШЊЕ 

Губици воде на мрежи у Пожаревцу су велики и крећу се чак и до 57 одсто, каже Александар Димитријевић и додаје: 

– Нису све губици због мреже него и због нелегалних прикључака и потрошње. Радимо кампању за легализацију тих прикључака што би требало да смањи губитке који су „административне“ природе. Почела је такође, кампања за уградњу нових водомера са даљинским очитавањем. До сада смо променили око 1700 водомера или на старе уградили радиомодуле. Овај посао наставићемо и следеће године. Реч је о 2000 таквих модула. Такође  ћемо и 2022. године улагати у повећање броја водомера на даљинско очитавање. Резултати које су до сада дали ови водомери су добри и види се разлика у односу на старо очитавање. То ће умногоме допринети да се смањи губитак воде у мрежи.

За сада, дигиталне водомере у Пожаревцу има део Бурјана, уграђени су код 50 одсто корисника. Модули за очитавање се од јесенас раде од Хајдук Вељкове улице ка Чачалици,  као и на петровачком и градиштанском путу. По завршетку планиран је обухват од око 3500 прикључака. Посао, према информацији из ЈКП „Водовод и канализација“, доста споро иде, јер се ради од куће до куће. Идуће године, осим завршетка посла заосталог из ове године, планирано је да се угради још 3000 дигиталних водомера.

Осим тога што омогућавају ефикасније и брже очитавање потрошње, дигитални водомери  сигнализирају на губитак и неконтролисано истицање воде.

Вода мора да се чува

У току протеклог врелог лета у Пожаревцу је забележена изузетно велика потрошња воде. У ЈКП „Водовод и канализација“ кажу и да је, нажалост,  коришћена нерационално, за заливање зелених површина и хлађење бетона и тротоара. Апели нису имали одговарајући одзив код грађана. Таква прекомерна потрошња угрожава цео систем водоснабдевања. Вода као ресурс мора да се чува, не само да би је било довољно, већ и да би била квалитетна и здравствено исправна, поручују из овог предузећа.

КРЕДИТ ЗА  ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“  је и ове године наставило сарадњу са Министарством грађевине, саобраћаја и инфраструктуре и немачком КФМ банком за развој. Сарадња се односи  на финансирање изградње постројења за прераду отпадних вода. Како каже директор предузећа, ту је практично већ све дефинисано. Урађен је нови идејни пројекат и у процедури је добијање локацијских дозвола од Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре:

-На пролеће 2022. године би требало да се потпише уговор између Града, Водовода и Министарства о начину финансирања. Онда би се кренуло у припрему документације за отварање тендера за извођача радова. Цео пројекат је вредан 16,5 милиона евра. Рачуна се на кредит немачке КФМ банке, каже Димитријевић.

Финансијска средства за пројектну документацију обезбеђује Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре. Постројење ће бити лоцирано на пожаревачком хиподрому где је шездесетих година прошлог века и било. Одатле би се прерађене и пречишћене отпадне воде усмеравале преко Брежанског канала до Мораве. Постројење би требало да буде у функцији 2025. године.

                                                                                                                    Д. Деурић

Share.

Comments are closed.

Skip to content