Са свечаности у Гарнизону Пожаревац

Постројавањем јединица и дефилеом припадника Центра за обуку копнене војске у Касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу, обележен је 16. новембар, Дан Центра за обуку копнене војске.

Свечаности су присуствовали начелник Штаба команде Команде за обуку пуковник Милован Васић, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Скупштине Града Младен Ничић, представници општина са територије Браничевског, Подунавског и Поморавског управног округа, бивши команданти Центра, пензионисани припадници Војске, представници Браничевске епархије, МУП-а, судства, директори школа, јавних и приватних предузећа, ученици основних и средњих школа.

                                                              У СЛАВУ КОЛУБАРСКЕ БИТКЕ

Командант Центра, пуковник Душко Јовић је нагласио да се овај празник обележава у знак сећања на Колубарску битку која је чувена по херојству, родољубљу и умећу ратовања, а изучава се на највишим школама ратне вештине.

Дефиле јединице

-Како бисмо разумели туђу историју и културу морамо да ценимо и поштујемо своју. Српски војници увек су били богати чашћу, патриотизмом и непоколебивим моралом. То је оно што нас води кроз векове, кроз историју и брани од сваког непријатеља. У периоду између два празника, реализовали смо све постављене задатке квалитетно, дисциплиновано и одговорно. Обучили смо преко 1.800 војника на служењу војног рока, професионалних војника, полазника разних курсева и лица из резервног састава. Реализовано је 411 гађања и вежби са бојним минско – експлозивним средствима са око 2.900 извршилаца. Центар за обуку је реализацијом индивидуалне специјалистичке обуке ангажовањем својих капацитета за обуку и захваљујући стручном, професионалном и мотивисаном кадру, унапредио способности припадника јединица КзО и Војске Србије за извршење додељених мисија и задатака.

Уручење признања

И ове године наставили смо са унапређењем услова за живот и рад како припадника јединице, тако и субјеката обучавања. Највећу вредност наше јединице ипак представља њен људски потенцијал, а постигнути резултати доказ су нашег опредељења, јединства, хомогености и високе патриотске свести. У периоду који је пред нама, тежиште нашег рада биће усмерено ка стручном усавршавању кадра, развоју и ефикаснијој реализацији обуке и унапређењу инфраструктурних капацитета, казао је пуковник Јовић.

У наставку свечаности начелник Штаба команде Команде за обуку пуковник Милован Васић уручио је награде официрима, подофицирима и професионалним војницима који су остварили запажене резултате у протеклом периоду, док је командант Центра, пуковник Душко Јовић уручио Плакету за успешну сарадњу градоначелнику Пожаревца Саши Павловићу и захвалнице: ЈКП „Комуналне службе“, Туристичкој организацији Града Пожаревца, Грађевинско – трговинској радњи „Партенон“, Предшколској установи „Љубица Вребалов“, ЈКП „Паркинг сервис“, Привредном друштву „Тврђава – Голубачки град“, Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“, Економско – трговинској школи, ОШ „Доситеј Обрадовић“ и КУД –у „Младост“ Пољана.

Плакета градоначелнику Саши Павловићу

Присутни су имали прилику да се у оквиру тактичко – техничког збора упознају са делом опреме и наоружања и оспособљеношћу припадника пожаревачког Центра за обуку копнене војске.

Тактичко – технички збор

                                                                                         Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content