Полагањем венаца крај споменика Књазу Милошу Обреновићу у градском парку у Пожаревцу, обележен је 15. фебруар, Дан државности Републике Србије.

Венце су у име Града Пожаревца положили заменик градоначелника Предраг Мијатовић и председник Скупштине Младен Ничић, док су то у име Градске општине Костолац учинили председник  Серџо Крстаноски и председница Скупштине Милена Церовшек.

Почаст су одали и представници војске, полиције, политичких партија и удружења бораца и потомака ратника.

Након интонирања химне присутнима се обратио заменик градоначелника Пожаревца Предраг Мијатовић, који је истакао да су догађаји који се данас прослављају у оквиру најзначајнијег државног празника, нераскидиво повезани са жељом да Србија постане уређена држава.

-Тада, у доба када се доносио Сретењски устав 1835. године и уочи подизања Првог српског устанка 1804. године, то био само сан. Сан који ми данас живимо и у коме живимо. Разлог нашег сећања на те славне тренутке јесте да се подсетимо да они нису били лаки, као и то, да се на наше претке требамо поносити. Зачеци изградње модерне српске државе, остварени понекада пером а понекада оружјем, донели су најпре слободу а потом и мир и народу вољу. Од те прве половине 19. века па све до данас, јесте повремено губио то „свето тројство”, али никада наду да ће их повратити. Те лекције које су наши преци оставили нама у аманет уче нас да су добра и лоша времена пролазна, али да се никада не сме угасити сан о модерној и јакој отаџбини. Оно што је било заједничко Првом српском устанку и Сретењском уставу јесте управо та лекција која је тада савладана са одличном оценом. Оба догађаја показала су да, иако се можда саплетемо у садашњости важно је корачати ка будућности. Народно јединство и слога у тешким тренуцима наше Србије често су умели да изненаде надмоћнијег непријатеља. Поносни смо као народ данас на историјске моменте када нам је био угрожен и опстанак нације, што смо тада чинили нешто што се чинило немогућим, рекао је Мијатовић нагласивши да све победе Србије треба славити али и знати да нису дошле лако, већ увек кроз велики труд и муку, а неретко и уз крв наших војника.

-Знајући све то, данас, ове 2024. године гледајући проблеме великих сила, уверен сам да наша држава са нашим председником Александром Вучићем има мудрости да избегне сукобе, и снаге да настави развој. Једине борбе које желимо да водимо јесу борбе за животни стандард грађана, напредак економије и побољшање положаја Срба на нашем Косову и Метохији. Наша јужна покрајна последњих деценија доживљава тешке тренутке, али су нас управо догађаји које данас славимо научили да ни једна неправда није вечна за оне који имају правду на својој страни.

Уз све набројано, боримо се и да наше младе људе сачувамо у Србији и да им породице буду што бројније. Територија једне државе јесте нешто највредније, али без оних који њоме ходају губи смисао и прети да доживи судбину ишчезлих народа. То не смемо дозволити јер смо на то обавезали нашим славним прецима и свим жртвама које су они поднели за земљу чији дан данас прослављамо, поручио је Мијатовић.

                                               И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content