Низом манифестација Србија је 15. фебруара обележила Дан државности у знак сећања на Сретење 1804. године када је подигнут Први српски устанак и почело ослобађање од Турака и исти датум 1835. године када је донет први модеран устав Србије, један од демократскијих и либералнијих устава тога доба, чији је творац био Димитрије Давидовић, учени Србин из Аустрије. Прослава Дана државности у Пожаревцу отпочела је свечаним пријемом у Градском здању, а настављена је пригодном церемонијом код споменика Милошу Обреновићу у Градском парку.

            Одајући почаст страдалима за слободу, венце су положиле делегације Града Пожаревца, Браничевског управног округа, Градске општине Костолац, Полиције, СУБНОР-а, Удружења потомака ратника од 1912. до 1920. Пожаревац, Српско – руског  братства „Александар Невски“ и градских одбора Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је на пријему коме је присуствовао велики број званица истакао да су Сретењски устав из 1835. године и подизање Првог српског устанка 1804. године, датуми које би многи народи желели да имају у својој историји. Заједничко овим датумима јесу слога и јединство народа и његова намера да се учини оно што ће донети бољу будућност, поштујући светлу прошлост.

Гордан Бојковић, директор Народног музеја је истакао да ови датуми симболизују државу, заједнички вољни трајни напор без обзира на жртве, који треба да створи оквир за живот свих људи у складу са својим веровањима, опредељењима, обичајима…

            -Безбедност и сигурност, права, обичаји, норме, закони понашања, у складу са једном заједницом која омогућава сваком човеку да се осећа комотно у својој кожи, да се осећа комотно у својој породици, на свом имању, да му створи услове и могућности у којима ће радити, зарадити, створити, оно што је наследио да однегује, да створи нешто ново и у аманет остави више и боље онима иза себе, казао је Бојковић.

            Свечаности су присуствовали начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, заменик председника Градске скупштине Милић Јовановић, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек, владика браничевски др Игнатије Мидић, чланови Градског већа, директори јавних предузећа, установа и школа, одборници, представници Војске, Полиције, судства… У обележавању празника пригодним музичким програмом учествовао је и Градски женски хор „Барили”.

                                                                                                                                                                                         Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content