У Огранку „Термоелектране и копови Костолац“ поводом 6. октобра, Дана „Електропривреде Србије“ одржана је свечана академија и испраћај за све оне који су у овој компанији радили и зарадили пензију. Ове године у пензију је у Огранку „ТЕ-КО Костолац“ отишло 98 радника. Они су, као и хаиљаде пре њих, део историје копања угља и производње електричне енергије у Костолцу

Поздрављајући пензионере на скупу приређеном њима у част, Веселин Булатовић, директор за производњу угља у Огранку „ТЕКО Костолац“, није желео да прича „о ономе што је било“, већ је говорио о садашњим капацитетима и плановима за развој:

  • Завршили смо реконструкцију угљеног система и добили нови фронт, крајњи правац извоза угља који ће на том потезу трајати негде до педесетих година. Ова, али и наредна година биће посебно сложена у технолошком смислу на копу „Дрмно“ који је једини снабдевач угљем постојећих термоблокова.

Булатовић је најавио средином наредне године пуштање у рад 6. БТО система који ће омогућити повећање капацитета копа Дрмно везаног за инвестициони циклус изградње новог блока снаге 350 мегавата термоелектране Б3 који са пробном производњом струје треба да почне крајем 2020. године.

Најзначајнији сегмент у производњи угља и струје су ипак људи, додао је Веселин Булатовић:

  • Зато сам мишљења, завршио је, да најважнији сектор у нашој кући мора да буде сектор за људске ресурсе.

Уз речи да ће им њихово искуство недостајати, Булатовић се захвалио свим пензионерима „ТЕ-КО“ са рударским поздравом „срећно“.

Површински коп „Дрмно” у Костолцу је почео са радом 1987. године. Тада је пуштен у погон први блок ТЕ „Костолац Б”. Генерација која је тада започела да ради сада одлази у пензију, рекао је на свечаности у Костолцу Данијел Радосављевић, председник Синдиката Копова „Костолац“:

  • Дугујемо вам неизмерно поштовање јер сте ви били генерација радника која је стварала површински коп „Дрмно“ и термоелектрану „Дрмно Б“. За вама су остали успеси, поштовање и дела које сте ви створили.

Поклоне пензионерима поводом одласка у пензију уручили су Ненад Марковић, директор за производњу електричне енергије у Огранку „ТЕ-КО Костолац“, Веселин Булатовић, директор за производњу угља у Огранку „ТЕКО Костолац“, Милан Лаковић, финансијски директор костолачког Огранка, Ђорђе Кучинар, корпоративни директор Огранка, Душан Бакић, председник Синдикалне организације „Термоелектране Костолац“, и Данијел Радосављевић, председник Синдикалне организације „Копови Костолац“.

Свечаној академији поводом Дана ЕПС-а присуствовали су и Саша Павловић, заменик градоначелника Пожаревца и Серџо Крстаноски, председник ГО Костолац.

Детаљније у недељним новинама “Реч народа”, које ће бити у продаји од 9. октобра. 

 

Д. Деурић
Share.

Comments are closed.

Skip to content