Свечаном седницом Скупштине у Костолцу је обележен 29. јануар, Дан Градске општине. Прва конститутивна седница Скупштине ГО Костолац одржана је на исти дан 2010. године после локалних избора и добијања статуса градске општине.

На свечаној седници којој су присуствовали начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић са сарадницима, одборници, представници јавних предузећа и установа, обратила се председница Скупштине, Милена Церовшек која је честитала Костолчанима празник и подсетила:

            Церовшек

-Првих десет година откако је Костолац постао градска општина биле су важне и узбудљиве. Важне, зато што су грађене институције заједно са грађанима при чему смо имали посебан задатак  да проблеме решавамо са текућим задацима. Ове године су биле узбудљиве, јер смо показали Србији да је Костолац који је енергетски гигант, уједно и много више од малог места са рудним налазиштем.

Церовшек је Костолац назвала „вековном прометном улицом различитих народа и култура који су допринели да Костолац такав буде и данас“.

На свечаној седници поводом Дана Градске општине приказан је и филм којим су забележене  културне и спортске активностима у овој локалној заједници током прошле године.

Председник ГО Костолац, Серџо Крстаноски подсетио је на све оно што је урађено у 2018. години и говорио о плановима за текућу, 2019. годину: Између осталог, истичући добру сарадњу са локалном самоуправом Града Пожаревца, о ономе што треба да се уради је рекао:

         Крстаноски

-Очекује се изградња топлификационе мреже на локацији круг пијаце, као и ширење топлификационе мреже у Базенској и Кобаловој улици у Старом Костолцу. У 2019. години такође су планирани капитални пројекти значајни за грађане Костолца у износу од преко 140 милиона динара. Осим ширења топлификационе мреже очекује нас почетак реализације једног од најзначајнијих пројеката за заштиту животне средине, замена, реконструкција и формирање нових дрвореда на подрчју читаве Градске општине. За асвалтирање и реконстукцију улица Град Пожаревац ће издвојити преко 52 милиона динара. У припреми су и пројекти за реконструкцију фекалне канализације у 17 улица и изградњу водоводне мреже у 4 улице. Тиме ће Костолац у потпуности бити покривен комуналном инфраструктуром, рекао је Крстаноски.

          Спасовић

Дан Градске општине Костолчанима је честитао и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић  скрећући пажњу на „енергетски потенцијал и значај који има не само за овај крај већ и целу Србију, али и да не би био тако велики да нема добрих и вредних људи“. Градоначелник Пожаревца је на крају, додао:

Као рођени Пожаревљанин кажем, а мислим да говорим у име већине својих суграђана, да се сматрамо срећним и почаствованим што је Градска општина Костолац део Пожаревца и што сви заједно овај део наше Србије правимо још лепшим и примамљивијим за живот за будуће генерације.

У културно уметничком програму за Дан ГО Костолац наступали су виолиниста Тома Топо, соло певачица Марина Стевић, фолклорни ансамбли „Врабац“ и  КУД „Костолац“.

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content