На располагању фотокопирање и израда кључева, уз постојеће услуге аутосервиса, металских радова и металостругарског програма.

Техничка школа са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац 74 године успешно припрема младе кадрове машинске и електро струке за професионалне и животне изазове. Тај успех резултат је труда, рада, сталног напретка и зидања драгоценог искуства, утемељеног на обостраном залагању запослених у школи, ученика, сарадника и пријатеља ове васпитно – образовне установе.

Ове године је дан костолачке Техничке школе „Никола Тесла“ обележен у околностима пандемије вируса ковид 19 и наставе на даљину – онлајн. Али, ништа није могло да умањи ентузијазам и свест о значају дана када је ова васпитно – образовна установа основана- 15. маја.

Тим поводом су на сајту школе и фејсбук профилу емитовани видео записи са претходних свечаних академија, снимци позоришних представа у извођењу ученика ове школе, а објављени су и ђачки литерарни радове посвећени школи, актуелној ситуацији и имену и лику Николе Тесле.

– Контакт са ученицима, као и састанци, реализују се онлајн, путем разних платформи, па је тако протекао и дан школе. Сви су били врло активни и укључени. Остајемо позитивни и водимо се перцепцијом да је „чаша до пола пуна, а не до пола празна“, јер само јак човек може да победи и у најтежим околностима, а то је у овом случају пандемија изазвана вирусом ковид 19, истиче тим поводом директор Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац др Горан Несторовић.

ЂАЦИ У УЛОЗИ ПРЕДУЗЕТНИКА

Овај свечани дан био је и прилика за отварање нових страница у школовању ђака костолачке Техничке школе. Почела је са радом Фотокопирница Ученичке задруге „Теслин дом“, смештена у просторијама школе. У њој, од понедељка, 18. маја, осим фотокопирања и пратећих услуга, можете израдити и кључеве. Међутим, значај овог подухвата далеко је већи:

– Дан школе био је повод да скренемо пажњу на Ученичку задругу „Теслин дом“ и отворимо нову услужну делатност. Схватам да би се са стране гледано рекло да је реч о ситници, међутим, то није обична услужна делатност, већ је својеврсна школа кроз коју ће се ученици упознати са првим корацима предузетништва. Поседују фискалну касу, издају рачуне, једни другима помажу у штампању семинарских и завршних радова, уз услуживање и трећих лица, каже др Несторовић.

Међутим, због актуелног стања ученици за сада нису физички укључени, већ онлајн, тако да мејлом могу послати захтев да се нешто фотокопира. Иначе, одлични ученици матуранти моћи ће бесплатно да штампају своје завршне радове.

– Фотокопирница је намењена раду ученика задругара, али и наставника, ваннаставног особља, па чак и родитеља који су чланови задруге. Нуспроизвод је приход који ће такође користити ученицима. Сва новчана средства која буду остварена биће усмерена као подстицај повећања стандарда образовања у школи, наводи директор др Несторовић, и наглашава:

– На тај начин, ученици кроз образовно-васпитни процес уче прве кораке предузетништа и када заврше школу знаће како изгледа организација рада, маркетиншке активности, продаја…   

УСКОРО МЕТАЛООБРАЂИВАЧКА ДЕЛАТНОСТ

У фотокопирници се налази и благајна комплетне услужне делатности Ученичке задруге, којој је иначе примарна делатност аутосервис и металски радови. То значи да ће се осим фотокопирања, коричења, израде кључева, ту вршити и накнада за све остале услуге задруге.

Тако у аутосервису можете обавити мали и велики сервис путничког аутомобила, потом, аутодијагностику, за коју је школа обезбедила најсавременија средства за лоцирање кварова, затим, ремонте, односно, генералне поправке мотора и комплетно одржавање аутомобила механичарски, али и неке електричарске поправке.

У оквиру услуга металских радова, израђују се ограде, врше браварски и заваривачки радови. Рецимо, дело ове Ученичке задруге су ограда у пожаревачкој Пољопривредној школи, сунцобрани на костолачкој плажи „Топољар“, као и разне интервенције. Као подршка металским радовима постоји и металостругарски програм. Све поменуто на располагању је свим грађанима, физичким и правним лицима.

Иначе, у костолачкој Техничкој школи „Никола Тесла“, у оквиру проширене делатности, одавно постоје услуге аутосервиса и металских радова, тако да је вид задругарског организовања и рада одавно присутан. Међутим, ово је сада нови модел рада и по новим прописима послује од новембра 2019. године. Ученичка задруга је посебно правно лице, има свог директора, Зорана Стојановића. Њега именује Скупштина Ученичке задруге, којом председава директор школе др Горан Несторовић. Задруга послује на тржишту као свако правно лице, издаје рачуне и на располагању је свима.

Следеће што најављује директор др Несторовић је и металообрађивачка делатност:

– Школа је у фази набавке најсавремнијих машина за обраду резањем. У питању су глодалице и стругови који ће служити за обуку. Сва средства за куповину поменутих машина обезбедио је Град Пожаревац са близу 4 милиона динара. У фази смо јавне набавке и очекујемо да током лета отворимо производну линију са шест машина и четири 3-Д штампача, тако да ћемо се укључити и у израду визира.

 

На отварању

Фотокопирнице – израде кључева – благајне

Стојановић, Церовшек, Др Несторовић

Фотокопирница – благајна – израда кључева Ученичке задруге „Теслин дом“, у оквиру Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, почела је са радом од понедељка, 18. маја, свечаним отварањем. Врпцу је пресекла председница Привременог органа Градске општине Костолац Милена Церовшек, у присуству директора школе др Горана Несторовића и директора Ученичке задруге Зорана Стојановића.

 

Церовшек је том приликом указала на значај новина попут ове, чиме се унапређује садржај и квалитет васпитно – образовног процеса у костолачкој Техничкој школи. Такође је позвала све грађане да користе ресурсе Ученичке задруге, јер ће сви приходи бити пре свега вид помоћи ученицима и даљем подизању стандарда образовно-васпитног процеса.

 

 

У ТЕХНИЧКОЈ ШКОЛИ СА ДОМОМ УЧЕНИКА „НИКОЛА ТЕСЛА“ КОСТОЛАЦ

ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛИ ЗА ШКОЛСКУ 2020/21.

ЕЛЕКТРОТЕХНИКА

  • ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАР ЕНЕРГЕТИКЕ IV – степен, 30 ученика
  • ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАР ПРОЦЕСНОГ УПРАВЉАЊАIV степен, 30 ученика
  • ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАР РАЧУНАРАIV степен, 30 ученика

МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА

  • ТЕХНИЧАР ЗА КОМПЈУТЕРСКО УПРАВЉАЊЕ (CNC) МАШИНАМАIV степен, 30 ученика
  • МАШИНСКИ ТЕХНИЧАР МОТОРНИХ ВОЗИЛА – IV степен, 30 ученика
  • ТЕХНИЧАР МАШИНСКЕ ЕНЕРГЕТИКЕ – IV степен, 30 ученика
  • АУТОМЕХАНИЧАРIII степен, 15 ученика
  • ЗАВАРИВАЧIII степен, 15 ученика

РУДАРСТВО

  • РУКОВАОЦ МЕХАНИЗАЦИЈОМ У ПОВРШИНСКОЈ ЕКСПЛОАТАЦИЈИ III степен, 30 ученика

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content