Поводом Дана и славе Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Дана полиције у свечаном салону градског здања приређен је традиционални свечани пријем.

Припаднике МУП-а, које представља начелник Полицијске управе Пожаревац Дарко Пајкић и бројне госте из околних локалних самоуправа угостио је градоначелник Пожаревца Саша Павловић са сарадницима.

Саша Павловић

Градоначелник Павловић се у име свих грађана захвалио на слободи и сигурности коју уживају, захваљујући припадницима овог министарства.

– Оно у чему се трудимо као град, заједно са државним органима, је да у свакој прилици истакнемо значај полиције, која често остаје без заслужених признања, нагласио је Павловић додавши да је показна вежба припадника Министарства унутрашњих послова која је приказана у Табачкој чаршији још једном приближила полицију народу, нарочито  најмлађим суграђанима, рекао је Павловић и додао:

-Дечји осмеси, дивљење и усхићење вештинама које сте приказали, засигурно су утицали да се донесу још неколико одлука да постану полицајци. На најбољи начин помогли сте приближавању полиције и грађанства и рушења појединих стереотипа. Нарочито је на делу порушен онај стереотип да сте ви ту само да кажњавате. Дружењем и разговором са нашим суграђанима подсетили сте их на своју примарну мисију и циљ, а то је да штитите.  Када већ говоримо о најмлађима, желим још једном да похвалим и ваше напоре на безбедности у саобраћају, јер је евидентно да су вашим чињењем кроз едукацију и на друге начине, саобраћајне зоне око школа далеко сигурније.

Дарко Пајкић

Начелник ПУ Пожаревац Дарко Пајкић је подсетио на догађај на Чукур чесми, који је био увод у низ догађаја који ће довести до коначног ослобођења Србије од вишевековне турске владавине.

-Тада је српска жандармерија, претеча данашње полиције, одиграла важну улогу у сукобу са надмоћном турском силом. Догађај на Чукур чесми, напад на дечака Саву Петковића и отпор пружен од стране српске жандармерије и грађана Београда, остао је дуго у сенци, те jе Министарство унутрашњих послова одлучило да ту неправду исправи и почне обележавати тај дан као Дан Министарства, Славу Министарства и Дан полиције, рекао је Пајкић и додао да су полиција и органи унутрашњих послова  и данас,  након 162 године, темељ државе Србије, заштитник њеног правног поретка и чувар безбедности свих наших грађана. Он се присетио и припадника Полицијске управе у Пожаревцу који су дали своје животе за одбрану и безбедност земље.

Дан и слава Министарства, као и Дан полиције, свечано су обележени низом манифестација на подручју целе Србије, па тако и у Полицијској управи у Пожаревцу. Нови полицијски службеници положили су заклетву.

 

                      И.Р.

Share.
Leave A Reply

Skip to content