2019-09-27T10:35:23+02:00 25. септембра, 2019. 22:18 |

Дан Општине Жагубица: Нове инвестиције, нова радна места

Дан Општине Жагубица, 25. септембар обележен је традиционално свечаном седницом Скупштине општине. Седници је претходило отварање реконструисаног Дома културе у Сувом Долу, а част да свечано пресеку врпцу припала је потпредседнику Народне скупштине Републике Србије Верољубу Арсићу и државном секретару у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојану Стевићу.

Такође, поводом 75 година од ослобођења Општине Жагубица од фашизма на спомен обележје жртвама палим у народноослободилачким борбама у насељима Општине положени су венци од стране представника локалне самоуправе и борачких организација.

Свечаности су присуствовали народни посланик Милетић Михајловић, делегација Општине Шамац на челу са председницом СО Николином Шкрбић, делегација Општине Бања Херкулана (Румунија), представници републичких и регионалних установа и институција, представници градова и општина, предузећа, установа, невладиних организација и удружења грађана, одборници и чланови Општинског већа.

Оливера Пауљескић

Пожелевши добродошлицу гостима, председница Скупштине општине Жагубица Оливера Пауљескић је истакла да је 25. септембра пре 75 година Жагубица ослобођена од фашистичке окупације и установљење овог датума за празник представља одавање дужног поштовања свим жртвама које су дате током Другог светског рата у борби за слободу. То је истовремено и признање свим прецима који су борећи се за слободу и достојанствен живот оставили сјајан траг у сећању народа и надасве славну историјску прошлост.

-Данашњи празник пружа прилику да се сетимо свих и одамо почаст знаним и незнаним јунацима који су дали своје животе да бисмо ми данас, њихови потомци живели у слободи боље, лепше и праведније. Као некада, тако и данас времена нису лака и сада су оптерећена многим искушењима и изазовима савременог света, али ношени славом наших предака идемо у сусрет проблемима садашњице. Одговорност је на нама, на генерацији која треба да створи услове за бољи живот онима који долазе. Трудимо се да у свему обезбедимо синергично деловање људских, институционалних, привредних, политичких и свих других чинилаца развоја у остварењу јединственог циља, остварење свеукупног брзог и успешног раста и развоја општине, односно императивног захтева да места жагубичке Општине постану места бољег, квалитетнијег и лепшег живота њихових становника, закључила је Пауљескић.

ДОБРА КОМУНИКАЦИЈА СА ВЛАДОМ И ПРЕДСЕДНИКОМ ДРЖАВЕ

Први човек Општине Жагубица Сафет Павловић апострофирао је успешну сарадњу са Владом Србије и председником државе и најавио отварање нових радних места и потписивање уговора са великим компанијама.

Сафет Павловић

-Данас сам са представницима потписао уговор са предузећем BSP “ Group internacional“, који ће на месту некадашње кланице изградити погон за резање камена вредан преко 2,5 милиона евра и упослити двадесет радника. Такође, потписан је уговор и са инвеститором из Петровца на Млави који ће у потпуности реконструисати Јошаничку задругу и изградити свечану салу. Дуго очекивана вест да ће Општина Жагубица купити Фабрику одливака коначно се обистинила захваљујући средствима Владе Србије и биће потписан уговор са кинеским партнерима који су купили РТБ Бор. За 15 дана ући ћемо у посед и посебним закључком који је договорен на састанку са председником Србије Александром Вучићем добићемо средства за уређење целокупног комплекса. У том погону ће до септембра 2020. године посао добити 100 до 150 радника, рекао је Павловић.

 

  Признања

Дан Општине био је и прилика да се доделе признања најзаслужнијим појединцима  и правним лицима која су у протеклих годину дана значајно допринели развоју Општине Жагубица. Добитници Плакете су: проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику, „Jerry Catering Service“д.о.о Београд, Фарма Бела Река Близнак – Жагубица и постхумно Иван Томић, мајстор фруле из Осанице.

Диплому Општине Жагубица завредели су: Никола Дачић из Сувог Дола, Бобан Симеоновић из Милановца, Зорица Милосављевић из Крепољина, домаћинство Дијане и Саше Петровића из Милановца, Марко Перић из Изварице, Данко Јовкић из Жагубице, домаћинство Наде и Жељка Ченаковића из Лазнице, Зоран Динић из Крупаје, Миле Светозаревић из Милановца, Синиша Милошевић из Јошанице, домаћинство Стане и Живе Зарића из Жагубице, Далибор Тојчић из Милатовца, Душан Јорговановић из Жагубице, Стефан Лазаревић из Рибара (област пољопривреде), „FCC EKO“ д.о.о Београд, Туристичка организација општине Жагубице, Александар Баиновић из Осанице (област привреде и предузетништва), Удружење жена „Незаборав“ Лазница, Удружење жена „Вунена“ Крепољин (невладине организације), Јасмина Сојановић из Крупаје, Марија Илић из Милатовца, Филип Вељковић из Крепољина (област образовања), Славица Јовановић, медицинска сестра из Крепољина (област здравства), ФК „Борац“ Вуковац, Стојадин Мићић, маратонац ветеран из Сувог Дола, Дејан Стевановић, председник Удружења „Хомољски маратонци“ Жагубица, Анастасија Милинковић, каратискиња из Крепољина (област спорта), Ловачка секција Осаница (лов и риболов), КУД „Младост“ Крепољин (у конкуренцији КУД-ова), МЗ „Врело“ Жагубица, МЗ „Врело“ Милановац и МЗ „Будућност“ Близнак (у конкуренцији месних заједница).

 

Отварање реконструисаног Дома културе у Сувом Долу

У име награђених обратио се државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић нагласивши да је Општина Жагубица добар пример у Србији шта значи када локалном самоуправом руководе људи који добро комуницирају са Владом и председником Републике и како из те сарадње могу да се изроде добри резултати.

-Видели смо да се доста улаже у Општину Жагубица и то је само показатељ одговорне политике Владе Србије и председника Србије Александра Вучића. Такође, велика заслуга припада и председнику Општине Сафету Павловићу и његовим сарадницима, јер сигурно не би било посета министара и председника Вучића да није било квалитетног рада општинског руководства по питању подизања животног стандарда грађана, бројних километара путева, водоводне мреже и многих других пројеката. Сигурно најлепши утисак носи податак који је изнео председник Општине о броју људи који ће наредних месеци добити посао, јер без отварања нових радних места и доласка инвеститора нема опстанка ни у Жагубици, нити у другим деловима Србије, закључио је Стевић.

Д.Динић